Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

De la Rosa byl povolán deset minut před tréninkem

De la Rosa byl povolán deset minut před tréninkem

"Zrovna jsem dojídal oběd, když přišli od Sauberu."

Pedro de la Rosa prozradil, že se o svém záskoku za Sergia Pereze dozvěděl teprve deset minut před začátkem druhého pátečního tréninku.

Testovací pilot McLarenu nahradí Sergia Pereze pro zbytek víkendu Velké ceny Kanady, mladý Mexičan si totiž po prvním volném tréninku stěžoval na nevolnost a tým nechtěl vzhledem k povaze poranění z Velké ceny Monaka riskovat zdravotní komplikace.

De la Rosa sice byl v kontaktu se Sauberem již před tímto víkendem, jenže poté, co Perez bez problémů prošel čtvrteční zdravotní prohlídkou FIA, vůbec nečekal, že by měl za Mexičana nakonec zaskakovat.

"Zrovna jsem dojídal oběd, když k McLarenu dorazila Monisha Kaltenborn (výkonná ředitelka Sauberu) a zeptala se mě, 'jsi připravený? Je velice pravděpodobné, že budeš muset sednout do auta'," řekl de la Rosa. "Koukl jsem se na hodinky a bylo za deset dvě a já řekl, 'ale vždyť ten trénink začíná už za deset minut!'.

Od té chvíle to byl šílený závod, abych si stihl v McLarenu vzít helmu, kombinézy a svoje věci, posadit se do auta a nastavit si pedály tam, kam je chci. To ale nešlo a my jsme museli vyjet s pedály tam, kde byly. Ale není třeba být nervózní. Je to šance a musíme si to užít."

De la Rosa přiznal, že do Kanady přijel s vědomím, že by jej Sauber mohl potřebovat, byl si však jistý tím, že Perez je fit, aby mohl závodit.

"Martin Whitmarsh mi řekl, že Sauber volal pro případ, že by se naskytla šance, ale řekl mi, abych to nebral tak vážně. Proto jsem sem přijel a myslel si, že se to nestane. Věděl jsem, že Sergio je v pohodě, a byl jsem si jistý, že do auta nepůjdu, až do za deset dvě."

Součástí plánu B, který s de la Rosou nachystal, přivezl Sauber do Montrealu také Španělovu závodní sedačku z loňské sezóny. Tento krok de la Rosa označil za velmi důležitý.

"Mohli jsme použít mojí závodní sedačku z loňského roku, což bylo rozhodně velice, velice důležité a hodilo se to. Co se týče toho ostatního, vyjel jsem se svou helmou, kombinézou, botami a helmou, které mám u McLarenu. Také jsme trochu upravili sluchátka, aby pasovala do systému Sauberu."

Ačkoliv Sauber doufá, že by zkušený de la Rosa mohl pomoci k dobrému výsledku, Španěl se snaží držet se svými ambicemi při zemi.

"Buďme realisty. Musím se toho ještě hodně naučit. Potřebuju si pořádně zvyknout na tlačítka, KERS, DRS, protože jsem zvyklý na auto, kde jsou ta tlačítka na opačné straně.

Takže se na tlačítka musím nejprv podívat a pak je zmáčknu. Ještě to nejde přirozeně. Bude to v pohodě. Musím se zlepšovat krok za krokem, ale jsem rád, protože tohle jsem nečekal."