Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Šéf VC Bahrajnu kritizuje týmy Formule 1

Šéf VC Bahrajnu kritizuje týmy Formule 1

Ty prý byly v rozhodování o závodu na Sakhiru příliš náladové.

Předseda představenstva Velké ceny Bahrajnu Zajel Alzajání zkritizoval přístup šéfů týmů Formule 1 v letošnímu závodu.

Sakhir měl letos otevírat sezónu Formule 1, kvůli nepokojům v zemi byl ale tamní závod odsunut na neurčito. FIA pak sice připravila náhradní termín, týmy ale nové řešení odmítly a představitelé závodu se své velké ceny vzdali.

Alzajání, který minulý víkend navštívil Velkou cenu Velké Británie, týmy zkritizoval, když řekl, že byly ve svém jednání příliš náladové.

Dodal také, že pokud Formule 1 nechtěla do Bahrajnu jet kvůli místnímu porušování lidských práv, měla by odvolat drtivou většinu svých závodů.

"Příští rok jedou do USA," řekl Alzajání v rozhovoru pro London Evening Standard. "Co takhle Guantanamo? To není porušování lidských práv? Jak mi Bernie (Ecclestone) řekl, 'Kdyby lidská práva byla kritériem pro závody F1, měli bychom v budoucnu závody jenom v Belgii a Švýcarsku.'

Jsou příliš náladové. Já cítím zklamání, protože není možné, aby to během měsíců přešlo z jednoho konce spektra, 'Páni, jste moje oblíbená destinace. Milujeme to tady. V Bahrajnu se cítíme jako doma.' na druhý, 'Nechceme jet do Bahrajnu.' Ano, mezitím se tam něco stalo, ale nelze být takhle náladový."

Alzajání prozradil, že komerční šéf Formule 1 Bernie Ecclestone se celou dobu snažil závod do Bahrajnu vrátit, ne však proto, že by nechtěl kvůli nekonání velké ceny přijít o miliony dolarů.

"Bylo to jednomyslné rozhodnutí 26 členů Světové rady. Bernie hlasoval pro. Setkal jsem se s ním v Londýně 8. června.

On řekl, 'Týmy jsou proti, ale pokud chcete, protlačím to. Vyřešíme to.' Dokonce nám nabídl možnost jet 4. prosince. Vůbec to nebylo o tom, že by Bernie nekonáním závodu v Bahrajnu přišel o peníze."

Kritika padla také na bývalého šéfa FIA Maxe Mosleyho, který vyjádřil pochybnosti nad Carlosem Graciou, vyslancem FIA, který měl sepsat zprávu o aktuální situaci v zemi.

Mosley řekl, že FIA vyslala "velice, velice milého pána jménem Gracia, který vůbec neumí anglický a, pokud vím, vůbec neumí arabsky."

"To ukazuje, jak naivní Max Mosley je," pokračoval Alzajání. "Byli tam překladatelé. Nemusím umět čínsky, abych mohl podnikat v Číně. Max je velice hlasitý a nepřesný. Mluví o morálce. Kdybych já byl jím, asi bych nepoužil slovo 'morálka'.

Myslím, že Max má vůči Bahrajnu averzi, protože byl oficiálně požádán korunním princem, aby se velké ceny neúčastnil."

Bahrajn se do kalendáře Formule 1 vrací v příštím roce, znovu jako první velká cena sezóny. Má se však za to, že týmy žádají o odsunu na pozdější datum, aby se při případném opakování letošních problémů nenarušil úvodní podnik ročníku.

Alzajání také vysvětlil, že hlavním důvodem, proč byl ještě před závodem Formule 1 zrušen také podnik asijské GP2, byl nedostatek sanitek na okruhu.

"Musíme mít minimálně 18 sanitek, abychom mohli uspořádat závod, jenže kvůli těm útokům a zraněným lidem musely být všechny sanitky přesměrovány k protestům. Proto jsme nemohli závod jet."