Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sauber veze do Japonska výrazně upravený vůz

Sauber veze do Japonska výrazně upravený vůz

Švýcarský tým doufá, že zvrátí nedávnou klesající formu.

Sauber veze na Velkou cenu Japonska výrazně upravený vůz, chce totiž před závěrečnými pěti závody letošní sezóny pozvednou svoji formu, která v posledních týdnech zaznamenala spíše klesající trend.

Švýcarský tým získal od Velké ceny Německa jediný bod a v Poháru konstruktérů spadl na sedmé místo za Force Indii. Zezadu se na něj navíc dotahuje osmé Toro Rosso, které má pouze o sedm bodů méně.

Technický ředitel James Key k novinkám řekl: "Přivezeme pro vůz velký balík nových dílů, který bude zahrnovat zcela nové přední křídlo, nová zadní křídla, nové deflektory a aerodynamické díly na bočnicích, nové otvory pro sání vzduchu k brzdám a upravenou podlahu.

Tohle jsme pro Suzuku plánovali kažopádně a pokud to bude fungovat dobře, mělo by nás to posunout o slušný krok vpřed. Samozřejmě chceme dát zapomenout na naši nedávnou smůlu.

Vstupujeme do závěrečné čtvrtiny sezóny, ve které budou tratě, které by našemu vozu měly sedět lépe. Rozhodně by bylo skvělé získat pozitivní výsledek pro všechny naše příznivce v Japonsku, pro zdejší lidi to byl velice náročný rok."

Hlavní pozornost se u Sauberu bude soustředit na domácího Kamuje Kobajašiho, který se na závod před svými fanoušky těší a doufá, že se mu je vzhledem k přírodní katastrofě ze začátku roku podaří obzvláště potěšit. Japonci totiž svoji velkou cenu milují.

"Ano, rozhodně tak tomu je," řekl Kobajaši. "Velká cena je v Japonsku velkou událostí, je to pro lidi a pro zemi něco velice pozitivního a to také kvůli mezinárodnímu povědomí, které s sebou závodění přináší.

Činí to lidi šťastnými a oni si Formuli 1 hodně užívají. Budeme tam tedy závodit, stejně jako v minulých letech, navzdory tragédii, která zemi zasáhla."

Kobajaši doufá, že nové díly Sauberu skutečně pomohou, neboť má z dosavadního průběhu letošní sezóny spíše smíšené pocity.

"Určitě jsme konkurenceschopnější než loni. V Melbourne jsme měli parádní vstup do sezóny a od té doby tam bylo také několik jiných závodů, ve kterých jsme byli docela konkurenceschopní. Mými nejlepšími byly Monako a Montreal.

Také jsme se ale trápili. V Melbourne jsme přišli o deset bodů, když jsme byli diskvalifikováni, pak jsem měl v Turecku a v Barceloně defekt a pak problémy s převodovkou na Silverstonu a nedávno v Monze.

K tomu můžete připočítat fakt, že ne všechny vývojové novinky během sezóny přinesly zlepšení, které jsme čekali. Zatím to byla smíšená sezóna, jednou jsme byli nahoře a jindy dole, ale ještě není konec."

Na svoji premiérovou Velkou cenu Japonska se těší Kobajašiho týmový kolega Sergio Perez, který v Suzuce ještě nezávodil.

"Myslím, že Suzuka bude jedním z nejvýjimečnějších závodů sezóny," řekl Mexičan. "Pro mě je to poprvé, co jedu do Japonska, ale už jsem si okruh zkusil na simulátoru a je určitě vzrušující. Velice se těším na jízdu skrze ty rychlé zatáčky v reálu a také bych řekl, že ty zatáčky budou našemu vozu docela vyhovovat.

Osobně chci udržet tempo, které myslím mám, a cítím, že se mi daří přicházet různým věcem na kloub. Chci se zlepšit a zakončit sezónu na výši. Také očekávám, že se týmu díky Kamujovi dostane velké podpory od japonských fanoušků a to bude také hezký zážitek."