Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA zveřejnila kalendář závodů GT

FIA zveřejnila kalendář závodů GT

Se společným vystoupením MS a ME na starém kontinentu.

Minulý týden se nepodařilo SRO dodat hotový kalendář na zasedání Světové rady motorsportu FIA. Jeho vydání bylo přislíbeno na tento týden, což FIA 15. prosince učinila.

Podle původních předpokladů je šest podniků evropského mistrovství vozů GT3 společných se světovým mistrovstvím prozatím nesoucím označení MS GT1. Termín ani místo sedmého společného víkendu zatím není známo, ve hře je Velká Británie (pravděpodobně Brands Hatch) anebo Německo. V případě závodu u našich západních sousedů byl původně zmiňován Sachsenring, není však vyloučen ani Nürburgring. Stane se tak poprvé historii FIA GT a MS GT, kdy by součástí kalendáře nebyl podnik v jedné z těchto zemích. Další podrobnosti ohledně posledního neuvedeného okruhu by měly být známy během měsíce.

Zahájení sezóny proběhne ve francouzském Nogaru, kam se GT vrátí po tříleté odmlce. Změna není vyloučena v čínském Pekingu, kde kromě možnosti jet znovu v Goldenportu, pracují pořadatelé na uspořádání městského závodu v okolí Olympijského parku. Naposledy se gétéčka proháněla ulicemi v roce 2008 v rumunské Bukurešti. Loňská snaha uskutečnit závod na městském okruhu v jihoafrickém Durbanu skončila neúspěchem.

Poprvé zavítají série společnosti SRO do Ruska. Letos z nepřipravenosti okruhu Smolensk Ring těžili čeští a slovenští příznivci, kteří měli možnost zhlédnout podnik GT3 na okruhu Slovakia Ring. Pro další pokus si Ratel vyhlédl jiný budovaný okruh, Moscow Raceway.

Bohužel se nenaplnily měsíc staré informace o zopakování návštěvy GT3 na Slovensku. Přitom se účastí 17 500 diváků během víkendu dokázal přiblížit i podnikům s nabídkou světových gétéček (nejvíce letos Silverstone 26 000 návštěvníků). Pokud nedojde k zařazení příznivě položeného Sachsenringu do kalendáře, čeká na české fanoušky další vzdálení možnosti osobní návštěvy některého z víkendů.

Nyní dostupné informace jsou uvedeny v následující tabulce. Během podniků označených hvězdičkou bude součástí víkendu MS GT také evropský šampionát GT3.

p.
 Datum  Stát  Okruh
 1.  08.04.2012   Francie  Nogaro*
 2.  22.04.2012   Belgie  Zolder*
 3.  27.05.2012   Španělsko  Navarra*
 4.  08.07.2012   Portugalsko  Algarve*
 5.  26.08.2012   Čína  Peking
 6.  02.09.2012   Čína  Ordos
 7.  16.09.2012   Rusko  Moskva*
 8.  07.10.2012   Holandsko  Zandvoort*
 9.  25.11.2012   Argentina  San Luis

GT v roce 2012 na zdejších stránkách

Doplňkem ke kalendáři je seznámení s plánem vydávání článků o této sérii v rubrice GT, případně Češi v akci.

Světovému mistrovství budou věnovány články se změnami pravidel, představení techniky s níž se budeme příští rok setkávat a nakonec zkrátí zimní přestávku informace o jednotlivých účastnících.

Před sezonou bude vydán průběžně aktualizovaný článek se souhrnem základních informací o probíhajícím ročníku. Ve zprávách věnovaných těmto šampionátům v průběhu roku bude na tyto informace přímý odkaz pro připomenutí anebo pro nové fanoušky.

V týdnu před závodním víkendem budete seznámeni s informacemi týkající se okruhu a časového rozvrhu přenosů. Z podniků světového mistrovství bude po závodech zveřejněn popis dění na okruhu doplněný závěrečnými výsledky.

V případě účasti českých jezdců anebo stájí mohou být zveřejňovány jejich tiskové zprávy v rubrice určené našim zástupcům v motorsportu – Češi v akci.

Pokud by se na české fanoušky usmálo štěstí v podobě dostupného závodu, bude vydán článek pojednávající o informacích vhodných k plánování osobní účasti.