Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pátý závod, pátý vítěz. Ve Španělsku triumfoval Maldonado!

Pátý závod, pátý vítěz. Ve Španělsku triumfoval Maldonado!

Velká cena Španělska - závod

Pastor Maldonado si dojel ve Velké ceně Španělska pro své první vítězství v kariéře ve Formuli 1, když dokázal být šetrnější k pneumatikám než druhý v cíli Fernando Alonso. Pro druhé stupně vítězů v řadě si dojel Kimi Räikkönen na lotusu.

Venezuelan tak ukončil dlouhé čekání týmu Williams na další vítězství. To poslední pro tým z Grove vybojoval Juan Pablo Montoya, který vyhrál Velkou cenu Brazílie v roce 2004.

Maldonado ovšem nezvítězil stylem start-cíl. Fernando Alonso totiž dokázal zopakovat stejně povedený start jako v loňském roce, kdy se také za velkého ohlasu domácích fanoušků dostal po startu z druhé pozice ještě před první zatáčkou do čela.

Z pole position startující Maldonado sice zkusil projet první zatáčku bok po boku s Alonsem, jenže kvůli vnější stopě se mu nepodařilo udržet se vedle svého soupeře.

První kolo zastávek v boxech otevřel už v sedmém kole Mark Webber z Red Bullu, kterého o kolo později následoval jeho týmový kolega Sebastian Vettel. Vedoucí Alonso zajel spolu s Romainem Grosjeanem, Michaelem Schumacherem a Jean-Ericem Vergnem až v 11. kole, zatímco šampion GP2 z roku 2010 Maldonado se zastávkou počkal ještě další kolo.

Alonso si sice udržel vedení, ovšem na konci druhého stintu dokázal Maldonado zrychlit a po druhých zastávkách se dostat do čela, které následně udržel až do cíle.

Během poslední zastávky měl sice Venezuelan problém s levou zadní pneumatikou, i přesto si dokázal ale udržet vedení. Alonso svého soupeře v závěru stahoval, jenže jak se později ukázalo, nasadil až příliš vysoké tempo, které nesedělo jeho pneumatikám Pirelli, a v posledních kolech tak Španěl musel hodně zvolnit. Maldonado si proto již v závěrečných kolech jen v poklidu dojel pro své první vítězství v kariéře.

Dalšího výborného výsledku dosáhli jezdci Lotusu, kteří téměř zopakovali výsledek z minulého závodu v Bahrajnu. Kimi Räikkönen si po svém návratu do Formule 1 dojel pro druhé umístění na stupních vítězů, když dnes dojel třetí.

Velmi pěkný závod má za sebou také čtvrtý Romain Grosjean. Nejlepší pětku doplnil Kamuj Kobajaši ze Sauberu. Pro Japonce to po startu z 10. místa znamená nejlepší výsledek letošní sezóny.

Na šestém místě byl v cíli klasifikován Sebastian Vettel z Red Bullu. Obhájce titulu měl sice naplánovány tři zastávky v boxech, jenže do boxové uličky zajel čtyřikrát. V úvodu závodu totiž při vlajících žlutých vlajkách v prvním sektoru dostatečně nezvolnil a od komisařů si za to vysloužil trest průjezdu boxy. Stejného prohřešku se dopustil také Felipe Massa, který rovněž musel absolvovat stejný trest.

Za sedmým Nicem Rosbergem dojel osmý Lewis Hamilton. Brit po startu z poslední pozice předvedl pěknou jízdu. Při první zastávce si ovšem prožil horkou chvilku, když mechanik, který sundává pneumatiku, ji nechal v nedostatečné vzdálenosti od Hamiltonova vozu. Britův vůz při odjezdu o tuto gumu zavadil a jeho mclaren nadskočil. McLaren tak ztratil nějaký čas, i přesto to ovšem Hamiltonovi stačilo k zisku čtyř bodů v cíli.

Nejlepší desítku zkompletoval Hamiltonův týmový kolega Jenson Button a Nico Hülkenberg z týmu Force India.

Do cíle se nedostalo pět jezdců. Kromě Charlese Pica a Narajna Kartykejana závod předčasně skončil také pro Michaela Schumachera a Bruna Sennu. Ti spolu kolidovali ve 13. kole, kdy v nájezdu do první zatáčky mezi oběma došlo ke kontaktu, po kterém zůstal sedminásobný mistr světa zahrabaný v únikové zóně. Pro Němce je to již třetí odstoupení z pěti letošních závodů. Senna sice dokázal s poškozeným vozem dojet do boxů, tam ovšem vystoupil z vozu a odstoupil.

Cíl neviděl ani Sergio Perez. Mexičan v první zatáčce kolidoval s Romainem Grosjeanem a musel s prasklou levou zadní pneumatikou zajet v úvodu do boxů. Svůj vůz odstavil krátce po třetí zastávce, kdy měli jeho mechanici problém s pravou zadní pneumatikou.

O první místo průběžného pořadí se dělí se shodným ziskem 61 bodů Sebastian Vettel a Fernando Alonso. Na třetím místě je Lewis Hamilton.

V hodnocení týmů je na čele Red Bull, který má 11bodový náskok na druhý McLaren. Třetí je Lotus před Ferrari a Williamsem.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
P.Maldonado Williams
1:39:09.145 
2.
F.Alonso Ferrari
+ 3.195 
3.
K.Räikkönen Lotus
+ 3.884 
4.
R.Grosjean Lotus
+ 14.799 
5.
K.Kobajaši Sauber
+ 1:04.641 
6.
S.Vettel Red Bull
+ 1:07.576 
7.
N.Rosberg Mercedes
+ 1:17.919 
8.
L.Hamilton McLaren
+ 1:18.140 
9.
J.Button McLaren
+ 1:25.246 
10.
N.Hülkenberg Force India
+ 1 kolo 
11.
M.Webber Red Bull
+ 1 kolo 
12.
J.E.Vergne Toro Rosso
+ 1 kolo 
13.
D.Ricciardo Toro Rosso
+ 1 kolo 
14.
P.di Resta Force India
+ 1 kolo 
15.
F.Massa Ferrari
+ 1 kolo 
16.
H.Kovalainen Caterham
+ 1 kolo 
17.
V.Petrov Caterham
+ 1 kolo 
18.
T.Glock Marussia
+ 2 kola 
19.
P.de la Rosa HRT
+ 3 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
S.Perez Sauber
38 
NC
C.Pic Marussia
36 
NC
N.Kartykejan HRT
23 
NC
B.Senna Williams
13 
NC
M.Schumacher Mercedes
13 

Nejrychlejší kolo závodu: Romain Grosjean (Lotus) - 1:26.250

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 5. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
S.Vettel Red Bull
61 
2.
F.Alonso Ferrari
61 
3.
L.Hamilton McLaren
53 
4.
K.Räikkönen Lotus
49 
5.
M.Webber Red Bull
48 
6.
J.Button McLaren
45 
7.
N.Rosberg Mercedes
41 
8.
R.Grosjean Lotus
35 
9.
P.Maldonado Williams
29 
10.
S.Perez Sauber
22 
11.
K.Kobajaši Sauber
19 
12.
P.di Resta Force India
15 
13.
B.Senna Williams
14 
14.
J.E.Vergne Toro Rosso
15.
N.Hülkenberg Force India
16.
M.Schumacher Mercedes
17.
F.Massa Ferrari
18.
D.Ricciardo Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 5. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Red Bull  S.Vettel, M.Webber
109 
2.
McLaren  L.Hamilton, J.Button
98 
3.
Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean
84 
4.
Ferrari  F.Alonso, F.Massa
63 
5.
Williams  P.Maldonado, B.Senna
43 
6.
Mercedes  M.Schumacher, N.Rosberg
43 
7.
Sauber  K.Kobajaši, S.Perez
41 
8.
Force India  P.di Resta, N.Hülkenberg
18 
9.
Toro Rosso  D.Ricciardo, J.E.Vergne