Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Zápisky z deníku Gran Turisma 7/2012

Zápisky z deníku Gran Turisma 7/2012

Přehled zpráv věnovaných závodům a vozům GT.

Zápisky z deníku Gran Turisma: souhrn kratších zpráv nevydaných na tomto portálu. Připomíná odkazy závodů anebo významnější novinky zde zveřejněné. Naleznete zde také upozornění na události, jež proběhnou.

4. července – 24 hodin ve Spa

Francouzský portál zveřejnil předběžnou verzi startovní listiny závodu 24 hodin ve Spa. Ta obsahovala jména 75 zájemců, další čtyři byli uvedeni na čekací listině. Nejpočetněji zastoupenou kategorií byla GT3 Pro-Am určená smíšeným posádkám. Zde bylo kromě náhradníků dalších 45 vozů. V hlavní třídě GT3 Pro bylo 14 zájemců, 10 jich bylo přihlášeno v Gentleman Trophy a šest se chystalo na start s pohárovými vozy Porsche.

Zdroj: Endurance-info

7. - 8. července - GT1, GT3, Portugalsko

Pátý závodní víkend MS GT1 proběhl na jihu Portugalska. Na okruhu poblíž Portimaa. V kvalifikačním klání byla nejrychlejší posádka Basseng/Winkelhock z týmu All-Inkl.com (více Zde). Následující den byla úspěšnější druhá posádka německé stáje ve složení Jäger/Pastorelli (více Zde)

Doprovod světovým gétéčkům po delší přestávce dělali účastníci evropského šampionátu. V prvním závodě slavil dvojité vítězství tým Heico-Gravity Charouz, úspěšnější byla posádka Buhk/Baumann. V druhém závodě bylo nejrychlejší lamborghini týmu Rhino´s pilotované německo-rakouskou dvojicí Mengesdorf/Proczyk.

Zdroj: GT1, GT3, Formule

18. července – GT1,GT3, SRO, 2013

Stéphane Ratel oznámil, že se jeho společnost vzdá po skončení letošní sezóny pořádání mistrovství světa GT1 (po třech letech) a mistrovství Evropy (po sedmi letech). Další podrobnosti včetně možných nástupnických sérií naleznete Zde.

Zdroj: GT1, Formule

Foto: Martin Straka

23. července – ELMS, Brno

Nejen SRO se potýká s problémy při pořádání šampionátů. Společnost ACO po slabě obsazeném podniku v britském Donningtonu oznámila předčasné ukončení letošního ročníku evropské Le Mans série. Tato skutečnost se dotkla také českých fanoušků, protože v této souvislosti byl zrušen plánovaný závod v září na brněnském automotodromu. Další podrobnosti včetně odkazu na vrácení zakoupených vstupenek naleznete Zde.

Zdroj: ELMS, Formule

24. července – GT3, Chevron

O přestavbu vozu dle pravidel třídy GT3 se zajímá i britský výrobce Chevron. Jedná se o znovuzrozenou značku s kořeny v 60. letech minulého století. Po přestavbách historických vozů byl prvním počinem model GR8, s nímž Britové uspořádali mistrovství těchto modelů. Dalším krokem byla účast v britském šampionátu vozů GT. Letos výrobce představil výkonnější a příznačně pojmenovaný typ GT3. Právě s ním uvažuje o vstupu do nabité konkurence vozů třídy GT3.

Zdroj: Endurance-Info, Chevron

26. července – 24 hodin ve Spa

Během čtvrtečního večera a noci proběhla na okruhu ve Spa-Francorchamps kvalifikace na 24 hodinový závod. Ta nakonec určila konečné pořadí na roštu, neboť páteční novinka v podobě Super Pole se kvůli prudkému lijáku nakonec neuskutečnila.

První řada tak patřila mnichovskému výrobci, přičemž nejrychlejší byla posádka týmu Vita4one ve složení Lauda/Franchi/Kechele. V souboji o nejlepší čas podlehl Kechelemu domácí jezdec Maxime Martin, který se svými kolegy (Leinders, Palttala) z belgického týmu Marc VDS skončil druhý. Úplné výsledky a průběh kvalifikace naleznete Zde

Zdroj: BES, Formule

27. července – GT, SRO, 2013

Tradičním místem pro první odhalování plánů na následující sezónu je pro Stéphane Ratela belgické Spa. Nyní se však musel nejprve věnovat probíhajícím ročníkům MS GT1 a ME GT3, u nichž odhalil změněné kalendáře na druhou polovinu letošního roku. Nechybí mezi nimi ani srpnová návštěva Slovakia Ringu. Více naleznete Zde.

Vedoucí SRO dále nastínil nástupce světového i evropského mistrovství v podobě nové série s krátkými závody. Ta bude doplňkem Blancpain Endurance Series, která doznala jen nepatrných změn. Další informace o náhledu do roku 2013 naleznete Zde.

Zdroj: GT1, Formule

Foto: Martin Straka

28. – 29. července – 24 hodin ve Spa

V neděli odpoledne se mohla po 24 hodin trvajícím snažení radovat z výhry trojice Andrea Piccini, René Rast a Frank Stippler z týmu Phoenix. Zmíněná posádka pilotující vůz Audi R8 se nejlépe popasovala s nástrahami ardenského počasí, únavného závodu a ambiciózních soupeřů.

Průběh závodu byl popsán v sérii článků, které byly zaměřeny na jeho klíčové části. Prvních šest hodin je zmíněno Zde, dalších šest hodin Zde, dění ve druhé polovině Zde a konečné výsledky jsou Zde.

Zdroj: Blancpain Endurance Series, Formule

1. srpna – GT1, Tomáš Enge

Liberecký závodník se dozvěděl od FIA výši trestu po nálezu zakázané látky. Mezinárodní automobilová federace Engemu pozastavila činnost na rok a půl. Další informace Zde

Zdroj: Endurance-Info, Formule

1. srpna – GT3, Eagle

Od jara dává o sobě vědět nezvyklý zájemce o případnou účast v ME GT3. Po testech a jménech jezdců představil nigerijský tým Eagle svůj vůz v olympijské vesnici. V závodech se stáj s vozem Audi připravovaným týmem United Autosports zatím neobjevila. V případě evropského mistrovství má poslední dvě příležitosti před plánovaným ukončením, respektive přeměnou v GT Sprint Series.

Zdroj: Endurance-Info

6. srpna – 24 hodin ve Spa, Michelin

Jednotný dodavatel obutí pro závod 24 hodin ve Spa, francouzská společnost Michelin, uvedla zajímavé informace týkající se uskutečněného závodu.

Francouzi připravili pro vrcholný podnik šest tisíc pneumatik na suchou dráhu a tři tisíce pro jízdu na mokrém povrchu. Nakonec jich bylo spotřebováno 3 874 kusů. Celkem se o ně v Belgii staralo více jak pět desítek zaměstnanců včetně desíti specialistů. Ti byli schopni připravit až 300 pneumatik za hodinu. Zatímco v Le Mans měla každá stáj s pneumatikami Michelin svého technika, ve Spa se o všechny týmy staralo osm pracovníků.

Ve francouzském Clermont-Ferrand byl navíc připraven kamion schopný v případě potřeby odvézt dalších 300-500 kusů obutí pro gétéčka.

Zdroj: Endurance-Info

FIA GT3, Slovakiaring

Foto: Martin Ševčík

Stane se

18. - 19. srpna – GT1, Slovakia Ring

Druhá letošní návštěva MS GT1 na okruhu poblíž Dunajské Stredy.

Zdroj: GT1

1. - 2. září – GT1, GT3, Moskva

Oproti původním plánům zavítají účastníci na nový automotodrom poblíž ruské metropole o něco dříve.

Zdroj: GT1, GT3

MS GT1 2012 na Slovensku, hlavní závod

Foto: Tomáš Krejčík

Další přehled zpráv ze světa GT je plánován na druhý týden v září (10. - 16. září).

Předchozí vydání Zápisků z období 3. června – 3. července naleznete Zde. Jeho obsah je v následující tabulce:

 Datum  Série  Popis
 03.06.  BES  Výsledky druhého závodu v Silverstone
 06.06.  GT1  Snahy Ratela o zařazení závodu v Americe do kalendáře
 07.06.  GT1  Oznámení o zrušení letošního závodu GT1 v Koreji
 08.06.  GT1  Zprávy o nasazení modelu Vantage do MS GT1
 10.06.  GT1  Čtvrtý podnik MS GT1 na Slovakia Ringu
 15.06.  GT1  Závěry pařížského zasedání FIA ke GT1 a GT3 v roce 2013
 18.06.  GT1  Pozastavení činnosti Tomáše Engeho kvůli nálezu zakázané látky
 24.06.  24H  Oznámení účasti Toma Kristensena v závodě 24 hodin ve Spa
 26.06.  ELMS  Doplňující zprávy k účasti GT3 v evropské Le Mans serii
 29.06.  GT3  Úvahy Jaguaru o možné úpravě modelu F-Type dle pravidel GT3
 01.07.  GT1  Změny v kalendáři GT1 a GT3
 01.07.  BES  Výsledky třetího podniku na okruhu Paul Ricard
 03.07.  GT1  Rosina nahradí Engeho v MS GT1 ve stáji Reiter

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

GT1 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o MS GT1. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT1.

Seznam aktualizací

5. července: doplnění informací o statusu série. Změny v kalendáři.

30. července: změny v kalendáři.

GT3 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o ME GT3. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stánkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT3.

Seznam aktualizací

5. července: doplnění informací o statusu série. Změny v kalendáři.

30. července: změny v kalendáři.

Blancpain Endurance Series Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o Blancpain Endurance Series. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a seznam úspěšných jezdců. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody BES.

24 hodin ve Spa – 2012 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o 24 hodinovém závodu. Jeho součástí jsou základní informace o tomto významném podniku, pohled do historie, přehled základních pravidel anebo program víkendu. Významnou část představují informace o rozdělení do tříd, týmech, jejich technice a jezdeckém obsazení včetně výčtu úspěšných závodníků. Součástí jsou také odkazy k článkům s doplňujícími údaji uveřejněných na zdejším portálu. Na závěr jsou uvedeny odkazy na jiné zajímavé stránky věnované tomuto podniku.