Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Šílený závod ve Spa vyhrál Kimi Räikkönen!

Šílený závod ve Spa vyhrál Kimi Räikkönen!

Grand Prix Belgie - závod

Neuvěřitelný, akcemi a nebezpečnými momenty nabitý závod na okruhu ve Spa-Francorchamps vyhrál Kimi Räikkönen! Druhý za ním dojel M. Schumacher před svým týmovým kolegou Rubensem Barrichellem. Michael Schumacher dnes získal sedmý titul mistra světa.

Nebyla by to Spa bez příslušných dramat. Již po startu v La Source si Webber urazil křídlo o Barrichella a Sato o jeden ze sauberů. Právě tito dva byli příčinou zmatků za Eau Rouge, kde Sato s Webberem kolidovali a doplatili na to ještě Giorgio Pantano a Gianmaria Bruni. Pro nové díly museli do boxů Barrichello a Massa.

Po čtyřech kolech se závod opět restartoval a přinesl mnoho zajímavé podívané. Nejdříve Räikkönen předjel M. Schumachera (již po prvním startu se před něj dostali Alonso a Coulthard) a po něm fantastickým manévrem v novém Bus stopu Montoya. Těsně na to se dostal Räikkönen před Coultharda a Alonso těsně za Trulliho, oba dotáhl Räikkönen.

Na konci desátého kola zajel do boxů vedoucí jezdec Jarno Trulli, ale Fernando Alonso na jeho pozici zaútočit nestihnul. Nejspíš problém na motoru nebo převodovce jej dvakrát donutil k hodinám, podruhé nenavrátně do únikové zóny. Ve stejné době praskla Davidu Coulthardovi pravá zadní pneumatika. Po její výměně se vrátil poslední, před ním se startovním polem nahoru probíjel již Rubens Barrichello.

Po Montoyově a Schumacherově zastávce, během které dokázal Němec Kolumbijce předjet za vydatné pomoci Felipa Massy, se do čela dostal António Pizzonia, který vedení vzápětí přepustil Räikkönenovi následovanému Buttonem, který byl v boxech během safety caru.

M. Schumacher vzápětí snadno a lehce předjel Jarna Trulli na třetím místě a Montoya stále visel za Massou, který si troufal na Trulliho, než zajel do boxů. O předejetí Trulliho se pokusil i Montoya a to stejným způsobem, co před tím Schumachera, tentokrát však došlo ke kolizi a Trulli se roztočil, přičemž Montoyu předjel Pizzonia. Incident bude šetřen po závodě sportovními komisaři.

Mezitím do boxů zajel i Button a klesl na páté místo, na třetí se ale posunul Pizzonia, což slibovalo souboj s jeho týmovým kolegou, který byl vteřinu za ním. Räikkönen 20 kol před cílem vedl před Schumacherem o 12,5 vteřiny.

Už to vypadalo, že se závod trochu uklidní, ale po několika kolech došlo k děsivému momentu, když Button o kolo zpět předjížděl Baumgartnera. Při tomto manévru mu totiž explodovala pneumatika a Brit v hodinách vletěl do maďarského závodníka a oba byli ze závodu venku. Na trať musel podruhé safety car, toho využili kromě jiných M. Schumacher a Pizzonia ke druhé zastávce v boxech. Druhý jmenovaný jel doposavad fantasticky, ale vše pro něj skončilo. Pizzonia musel odstavit svůj vůz vedle dráhy...

Tím smůla Williamsu nebyla u konce. Po restartu, kdy to již vypadalo, že se modrobílá stáj vrátí na stupně vítězů, praskla Montoyovi pravá zadní pneumatika a Williams přišel po skvěle rozjetém závodě o šance na body. Drama nebralo konce ani šest kol před cílem, kdy na okruh ve Spa potřetí vyjel safety car!

David Coulthard neodhadl předjížděcí manévr na Christiana Kliena na rovince za Eau Rouge a v rychlosti 300 km/h si o něj urazil přední přítlačné křídlo! Coulthard svůj vůz po nárazu do svodidel zkrotil ale na trati se objevily nebezpečné trosky, které musely být odklizeny a ač se to zdá po tom všem neuvěřitelné, Coulthard se do závodu vrátil.

Závod na poslední tři kola byl mezi Räikkönenem a Schumacherem, protože mezi ním a Barrichellem byl o kolo zpět Nick Heidfeld. Těsně po restartu explodoval motor v toyotě Ricarda Zonty, který odstoupil ze čtvrtého místa! Kimi Räikkönen nenechal nic náhodě a hned si vybudoval více jak dvouvteřinový náskok (zajel nejrychlejší kolo závodu), své první místo uhájil a poprvé od loňské GP Malajsie vyhrál!

Na čtvrté místo se posunul Felipe Massa následován svým týmovým kolegou Giancarlem Fisichellou, na zbývajících bodovaných místech dojeli Christian Klien, David Coulthard a Olivier Panis.

Výsledky závodu

p.
Jezdec Tým    Čas/Kolo
1.
 K.Räikkönen  McLaren
M
1h32:35.274
2.
 M.Schumacher  Ferrari
B
+ 3.131
3.
 R.Barrichello  Ferrari
B
+ 4.371
4.
 F.Massa  Sauber
B
+ 12.504
5.
 G.Fisichella  Sauber
B
+ 14.144
6.
 C.Klien  Jaguar
M
+ 14.705
7.
 D.Coulthard  McLaren
M
+ 17.970
8.
 O.Panis  Toyota
M
+ 18.693
9.
 J.Trulli  Renault
M
+ 22.115
10.
 R.Zonta  Toyota
M
+ 3 kola
11.
 N.Heidfeld  Jordan
B
+ 4 kola
NC
 J.P.Montoya  Williams
M
38. kolo
NC
 A.Pizzonia  Williams
M
32. kolo
NC
 J.Button  BAR
M
30. kolo
NC
 Z.Baumgartner  Minardi
B
29. kolo
NC
 F.Alonso  Renault
M
14. kolo
NC
 M.Webber  Jaguar
M
1. kolo
NC
 T.Sato  BAR
M
1. kolo
NC
 G.Bruni  Minardi
B
1. kolo
NC
 G.Pantano  Jordan
B
1. kolo