Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Zápisky z deníku Gran Turisma 10/2012

Zápisky z deníku Gran Turisma 10/2012

Přehled zpráv věnovaných závodům a vozům GT.

Zápisky z deníku Gran Turisma: souhrn kratších zpráv nevydaných na tomto portálu. Připomíná odkazy závodů anebo významnější novinky zde zveřejněné. Naleznete zde také upozornění na události, jež proběhnou.

27. - 28. října – City Challenge, Baku, GT3

V ázerbajdžánském hlavním městě Baku uspořádala německá společnost City Challenge nemistrovský závod vozů GT3. Na krátkém okruhu v okolí Parlamentu se zpočátku utkalo 24 vozů.

Do sobotních kvalifikačních sprintů, jenž měly určit pořadí na startu hlavního závodu nastoupilo již jen 21 vozů. Vítězem prvního závodu se stal Frédéric Makowiecki s vozem mclaren týmu Hexis. Druhé klání poznamenaly havárie, takže se po předčasném ukončení jeho vítězem stal Mathias Lauda s bmw týmu Vita4One. Podrobnější popis těchto závodů naleznete Zde.

V neděli potvrdil výbornou formu Makowiecki a spolu s Dusseldorpem se stali nejlepší posádkou závodu. Výsledky a další informace naleznete Zde.

Zdroj: City Challenge, Formule

Sobotní City Challenge v Baku

Foto: David Noels

31. října - Blancpain Endurance Series, DKR Engineering

Po roční neúčasti na okruzích se vrací bývalý účastník MS GT1, lucemburský tým DKR Engineering. Corvette třídy GT1 nahradí BMW Z4, s nímž Lucemburčané plánují vstup do vytrvalostní BES, pravděpodobně ve třídě smíšených posádek. Není vyloučena ani účast v dalších sériích včetně připravovaného nástupce MS GT1

Zdroj: Endurance-Info

2. listopadu – International GT Open, 2013

Španělský pořadatel zveřejnil předběžný kalendář příštího ročníku mezinárodního šampionátu GT Open. Novinkou zde bude návštěva okruhu Silverstone. V předchozích sedmi ročnících série putující převážně po Evropě využívala v ostrovním království okruhy Brands Hatch anebo Donnington.

Kromě další novinky, v podobě zimních klání na okruzích ve Španělsku (Valencie nebo Jerez ve dnech 8. - 9. února) a francouzském Paul Ricardu (22. – 23. února), jsou místa a data druhých nedělních závodů uvedena v následující tabulce:

p.
 Datum  Stát  Okruh
 1.  28.04.2013   Francie  Paul Ricard
 2.  19.05.2013   Portugalsko  Algarve
 3.  02.06.2013   Německo  Nürburgring
 4.  30.06.2013   Maďarsko  Hungaroring
 5.  14.07.2013   Velká Británie  Silverstone
 6.  08.09.2013   Belgie  Spa-Francorchamps
 7.  06.10.2013   Itálie  Monza
 8.  10.11.2013   Španělsko  Catalunya

Zdroj: GT Sport, Racing Sports Cars

3. listopadu – FIA, MS, SRO

FIA schválila dřívější Ratelovy plány týkající se světového titulu. Do bojů by byli zahrnuti účastníci z vytrvalostní BES a série krátkých závodů, která se stane nástupcem MS GT1. Podmínkou soubojů o titul pro nejlepší týmy a výrobce bude účast v obou šampionátech.

V současnosti je problémem postoj týmů, které nejsou příliš ochotny podruhé vycestovat mimo starý kontinent. Prvním podnikem bude schválený víkend v Emirátech, o druhé možnosti v podobě Indie anebo Brazílie se teprve jedná. Závody minimálně na třech kontinentech jsou podmínkou pro udělení přídomku světový. FIA uznává Blízký východ za kontinent (byť u nás je zařazen v Asii).

Zdroj: Autosport

6. října – GT1, Nissan GT-R

Až do 2. prosince je možné podávat nabídky na koupi dvou vozů Nissan GT-R v úpravě dle pravidel GT1. Jedná se vozy se šasi s číslem 001 a 002 ze série čítající pouhých pět kusů. S pěti výhrami, 14 pódiovými umístěními a mistrovským titulem Luhra a Krumma patří mezi nejúspěšnější exempláře tohoto modelu.

Dražba obálkovou metodou byla zahájena 2. listopadu u prodejce japonské značky v Abú Dhabí. Vyvolávací cena jednoho vozu je jeden milion dolarů. Deset procent z výtěžku půjde na dobročinné účely dle přání kupce.

Zdroj: Endurance-Info, Speedweek

GT1 na Sachsenringu

Foto: Tomáš Krejčík

8. listopadu – ADAC GT, 2013

Německý autoklub ADAC si tentokrát dal na čas a teprve začátkem listopadu odhalil podobu kalendáře série GT na příští sezónu. Poprvé se v ní objevil okruh v belgickém Spa a také Slovakia Ring. Německá gétéčka zavítají na Slovensko v první polovině září. Úplný kalendář naleznete v článku Zde.

Zdroj: ADAC GT Masters, Formule

9. listopadu – All-Inkl.com Münnich Motorsport

Po zisku titulu v hodnocení jezdců i týmů se rozhodla německá stáj přijmout příští rok novou výzvu. Po říjnové zkoušce majitele týmu, René Münnicha, za volantem vozu Seat Leon světového mistrovství cestovních vozů nasadí příští rok stáj z Friedersdorfu trojici španělských vozů. Do jejich kokpitů usednou kromě vlastníka týmu i mistři GT1 Marc Basseng a Markus Winkelhock. V současnosti není jasné, zda bude tým sedlající vozy Mercedes SLS pokračovat v nástupnické sérii MS GT1.

Zdroj: Racing World

13. listopadu – GT3, Nissan

Na základě prvních poznatků ze závodů, odezvy zákazníků a testů představilo sportovní oddělení automobilky Nissan (Nismo) vylepšený model GT-R ve verzi pro GT3.

Nárůst výkonu a zvýšení odolnosti jde na vrub upravenému časování vačkového hřídele a zesíleným pohyblivým částem. Původní výkon 390 kW vzrostl minimálně na hodnotu 405 kW. Úpravy se dotkly také převodových poměrů u šestistupňové sekvenční převodovky.

Další změnou je osazení předních přítlačných plošek na předním nárazníku, zvětšené odvody teplého vzduchu u předních blatníků a přepracované zadní křídlo. Následný vzrůst aerodynamické účinnosti ještě podtrhují změny na zavěšení anebo úprava rozložení brzdného účinku.

Veškerá uvedená vylepšení mohou využít také současní majitelé. Noví zájemci si musí připravit alespoň 338 000 euro (převod z liber dle aktuálního kurzu) bez daně a dopravy.

Zdroj: Nismo, Planet Le Mans

Poslední letošní vydání přehledu zpráv ze světa GT je plánováno na třetí týden v prosinci (17. - 23. prosince).

Předchozí vydání Zápisků z období 16. září – 19. října naleznete Zde. Jeho obsah je v následující tabulce:

 Datum  Série  Popis
 23.09.  GT  Společné vystoupení MS GT1 a ME GT3 na Nürburgringu.
 23.09.  BES  Závod vytrvalostní série na okruhu pod hradem Nürburg.
 23.09.  GT  Ratel sdělil další podrobnosti o nástupci světového mistrovství
 26.09.  GT3  Bentley odhalil v Paříži model Continental v úpravě pro GT3.
 30.09.  GT1  Závěrečný víkend MS GT1 na okruhu v Donningtonu.
 01.10.  GT  Další zprávy o šampionátu krátkých závodů, nástupci MS GT1.
 14.10.  BES  Zakončení sezóny BES na okruhu Navarra.
 16.10.  GT  Představy FIA o vytvoření jediné třídy GT od roku 2014.
 17.10.  GT  Ratelova reakce na představení jednotné třídy GT.