Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Fanoušci si na zvuk nových motorů zvyknou, věří Whiting

Fanoušci si na zvuk nových motorů zvyknou, věří Whiting

Od roku 2014 budou osmiválce vystřídány šestiválci.

Ředitel závodů Formule 1 a bezpečnostní delegát Mezinárodní automobilové federace (FIA) Charlie Whiting se neobává toho, že by fanouškům dlouhou dobu trvalo zvyknout si v roce 2014 na zvuk nových motorů.

Po nadcházející sezóně čeká královnu motorsportu zásadní změna, když současné osmiválcové motory vystřídají šestiválce o objemu 1.6 litru s turbem. Řada fanoušků a také Bernie Ecclestone přitom věří, že nový zvuk motorů, které nebudou točit tolik otáček jako osmiválce, spíše diváky od Formule 1 odradí.

Whiting je nicméně odlišného názoru, podle něj si fanoušci "velmi rychle" zvyknou na nový zvuk. Popřel také, že při závodech Formule 1 bude příliš velké ticho.

"Je to výzva," řekl. "Velká výzva pro výrobce motorů. Těším se, až uvidím motory pracovat - jak jsou komplikované, ale přitom chytré.

Je jisté, že se v těchto pohonných jednotkách bude využívat nejmodernějších technologií," dodal
60letý Whiting. "Co se zvuku týče, myslím, že si na něj lidé velmi rychle zvyknou."

Po 46 letech práce v motorsportu, ze které byla většina strávena ve Formuli 1, zažil Whiting celou řadu různých motorů od dvanáctiválců až po malé čtyřválce, které, jak říká, zněly také dobře.

"Nové motory nebudou tiché. Zvuk bude jiný, lidé si na něj ale podle mě velmi rychle zvyknou.

Upřímně řečeno, když si vzpomenu na starý čtyřválec BMW, který jsme v té době používali v Brabhamu, a který točil 11 000 otáček za minutu, tak měl výborný zvuk."