Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

S Raziou jsme neměli na výběr, říká Marussia

S Raziou jsme neměli na výběr, říká Marussia

Brazilcovi sponzoři nedodrželi termín pro druhou platbu.

Šéf týmu Marussia John Booth brání rozhodnutí rozvázat smlouvu s Luizem Raziou. Vzhledem k dřívějšímu propuštění Tima Glocka si totiž nemohla ponechat jezdce, jehož sponzoři nesplnili finanční závazky.

Razia byl znenadání nahrazen rezervním pilotem Force Indie Julesem Bianchim, jeho sponzoři totiž nedodrželi termín pro druhou platbu za Brazilcovo letošní angažmá.

Tým se koncem ledna musel rozejít s Timem Glockem, jelikož si ve snaze zajistit svou dlouhodobou budoucnost ve Formuli 1 nemohl dovolit placeného jezdce. Už proto pak také neměl jinou možnost než propustit Raziu.

"Ocitli jsme se v situaci, kdy jsme museli ukončit svou smlouvu s Luizem Raziou," řekl Booth. "Jelikož jsme jasně stanovili základ, na němž musíme v roce 2013 fungovat a vzhledem ke krokům, které jsme podnikli, abychom této nové struktury dosáhli, jsme neměli jinou alternativu než ctít principy, které jsme stanovili jako klíčové pro naši dlouhodobou budoucnost."

Booth zároveň dodal, že je nadšený z náhrady v osobě Bianchiho, jenž se členem výchovného programu Ferrari a na svém kontě má například titul vicešampiona loňské sezóny Světové série Formule Renault 3.5.

"Jules je prověřeným talentem, který je v paddocku vysoce ceněný," pokračoval Booth. "Je na jasné cestě směrem k Formuli 1 a napříč různými doprovodnými sériemi dosáhl některých pozoruhodných výsledků, například jeho sezóna 2012 ve Formuli Renault 3.5, kdy byl zároveň rezervním jezdcem Force Indie.

Je členem Ferrari Driver Academy a jeho nepřehlédnutelné kořeny ho přes zimu umístily na radar řady týmů jakožto jezdce připraveného postoupit do Formule 1."

Bianchi byl dosud přímým konkurentem Adriana Sutila v boji o druhé místo závodního jezdce Force Indie, stáj z Silverstonu však nakonec sáhla po zkušenějším Němci.