Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Newey: Vettel už nemá žádnou velkou slabinu

Newey: Vettel už nemá žádnou velkou slabinu

Technický ředitel Red Bullu hodnotí Němcovy schopnosti.

Čtyřnásobný mistr světa Formule 1 Sebastian Vettel vyrostl v jezdce bez zásadnější slabiny, takový je názor technického ředitele Red Bullu Adriana Neweye.

Německý závodník v neděli ve Velké ceně Indie vybojoval své desáté vítězství v letošní sezóně, díky kterému se již počtvrté v řadě za sebou stal světovým šampionem.

Newey, který spolupracuje s Vettelem po celou jeho kariéru u Red Bullu, tvrdí, že se Němec zbavil všech výraznějších potíží, které jej trápily v dřívějších letech.

"Jeho styl jízdy se vyvinul od plného velkého talentu, ale občas trochu syrového, řekněme v roce 2009, k neuvěřitelně všestrannému v dnešní době," řekl Newey, jehož vozy zároveň pomohly Red Bullu ke čtyřem titulům v Poháru konstruktérů.

"V letech 2009 a 2010 bylo možné ho občas kritizovat za trochu špatně posouzené manévry a s nimi spojené nehody.

A možná ho můžete kritizovat za to, že není schopen předjíždět, spousta lidí to viděla tak, že pokud nestartoval z pole position a nekontroloval z ní závod, pak nebyl tak dobrý.

Já si ale myslím, že takhle už ho kritizovat nemůžete. Je těžké najít v jeho zbroji skulinu."

Newey navíc dodává, že kromě samotných schopností prokazovaných přímo na trati tkví Vettelova síla také ve zpětné vazbě, kterou je schopen předat týmu.

"Spousta lidí mě žádala, abych srovnal jezdce, se kterými jsem měl to štěstí spolupracovat, jenže srovnávat je není vůbec fér," řekl Newey.

"Jedna věc, kterou mají společnou, je, že jsou schopni řídit a zároveň přemýšlet. Zároveň jsou schopni poskytnout neuvěřitelnou zpětnou vazbu, když vystoupí z auta.

Myslím, že to znamená, že jsou schopni jezdit a zároveň zvažovat a plánovat, co se dá dělat pro příští závod.

Pak jsou schopni vystoupit z auta a nadále se učit a analyzovat, co se v závodě stalo.

U Sebastiana to vidíte pořád, máte pocit, že pokaždé, když sedne do auta, sedá do něj s o trochu většími znalostmi, než když posledně vystoupil."