Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rozhovor: Felipe Massa o Ferrari a Williamsu

Rozhovor: Felipe Massa o Ferrari a Williamsu

"Řeknu jim všechno, co vím!"

Poté, co strávil osm sezón u Ferrari, je trochu zvláštní vidět ho v barvách jiného týmu. 32-letý Brazilec si ale svůj přestup z Maranella do Grove užívá a nevidí žádný důvod, proč by se s tímto slavným týmem nemohl vrátit na špici. U příležitosti jeho premiéry za volantem Williamsu ho vyzpovídal oficiální portál Formule 1.

Q: Felipe, po tolika letech jste opustil Ferrari a přestěhoval se do Williamsu. Jaký je to pocit?

Buďte si jisti, že je to velká změna. Je zde úplně jiné prostředí a Britové jsou docela jiní než Italové. I když ve Ferrari najdete lidi mnoha národností, způsob jejich práce je stále italský - velmi latinský a velmi emocionální. Nikdy neuvidíte pravého Itala mluvit, aniž by při tom používal ruce. Britové jsou zase velmi precizní a korektní ve všem co dělají. Velmi se z této změny těším a Williams si mě získal. Myslím že jsem si to načasoval velmi dobře. F1 prochází velkými změnami a já jsem si to zkombinoval i s velkými osobními změnami.

Q: Maranello versus Grove?

Opět platí, že je mezi nimi obrovský rozdíl. Obě továrny jsou do značné míry uprostřed ničeho a sídlo týmu je jednou z nejdůležitějších budov ve městě. Ale v Maranellu máte všechny ty restaurace a kavárny, které vám zpříjemňují život. Pokud mám být upřímný, Grove ještě tak dobře neznám.

Q: Dokážete Ferrari i Williams vystihnout jedním slovem?

Ferrari - emocionální a Williams - přímý. Malý problém u Ferrari je velký problém. U Williamsu si problém udržuje svoji velikost. Způsob jakým Angličané přijímají problémy je dost svébytný.

Q: Je vaší hlavní výhodou, že víte, jak pracuje úspěšný tým?

Ano, ale to není jen o mně.

Q: Odhalíte všechna tajemství úspěchů Ferrari?

Řeknu jim všechno, co vím!

Q: Můžete nám popsat svou zimu?

Byl jsem mnohokrát v továrně Williamsu, abych se setkával s inženýry, viděl jak pracují a jaké jsou jejich postupy. Chtěl jsem se s nimi seznámit. Zapojil jsem své zkušenosti do přípravy nového vozu. Všechno to, co jsem věděl o přístupu Ferrari k novým pravidlům.

Q: Co vaše cíle v nové sezóně?

Upřímně? To v této chvíli nemohu říci. Vše je ještě tak nové. Zeptejte se mě během posledního testu v Bahrajnu.

Q: Před sezonou jste si vybrali číslo 19. Proč právě toto číslo?

Miluji číslo 19. Už jsem ho používal předtím a vždycky mi přineslo štěstí. Když jsem si nemohl vzít 19, sáhl jsem po čísle 91. Vždy to bylo moje číslo. S tímto číslem jsem vyhrál několik soutěží a doufám, že ten trik stále ještě funguje.