Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ecclestone: Já vám to říkal

Ecclestone: Já vám to říkal

"Celá ta záležitost s novými motory je totálně absurdní."

Bernie Ecclestone je známým odpůrcem příchodu malých turbomotorů do Formule 1. Navzdory tomu si FIA, automobilky a některé týmy nové motory prosadily. Nyní si Ecclestone myslí, že je správný čas říci: "Já vám to říkal".

Brit pro Sportsmail uvedl: "Celá ta věc s novými motory je totálně absurdní. Lidé by chtěli pořádný rámus, něco opravdu výjimečného. Proto chodí na okruhy - aby měli výjimečný zážitek. Ale my nyní nabízíme tiché motory a prázdnou trať."

FIA původně plánovala ještě tišší novou Formuli 1. Moderní ekologické technologie měly monoposty předvádět i během průjezdu boxovou uličkou, ve které se měly pohybovat výhradně pomocí elektromotorů. Byl to Ecclestone, který se neoblomně postavil proti tomuto návrhu a dosáhl, aby ho FIA pod záminkou nebezpečnosti rychlých a nehlučných vozů stáhla.

"Podívejte se na posledních pár dní. Říkal jsem, že to takhle skončí. Totální fraškou. To oni (FIA a týmy) trvali na těchto motorech. Pokud toužili po takových závodech, měli odejít do Le Mans," zlobí se Ecclestone.

Tím ale ještě neskončil: "Mluví se o úspoře paliva. K tomu ale ve skutečnosti vůbec nepotřebovali nové motory. Měli si odsouhlasit menší motorhomy. Pak by s sebou po celé Evropě nemuseli táhnout tolik kamionů. S Mercedesem cestuje na každé závody přesně 23 kamionů. Kdyby opravdu chtěli šetřit palivo, ušetří ho tam."