Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tost: Pole F1 se letos nepromíchá tolik jako v roce 2009

Tost: Pole F1 se letos nepromíchá tolik jako v roce 2009

Další velká změna pravidel podle něj pořadí příliš nezmění.

Změny pravidel Formule 1 v letošní sezóně nezmění rozložení sil v závodním poli tolik, jako se stalo při zatím poslední velké změně pravidel v roce 2009. To je názor šéfa Toro Rosso Franze Tosta.

Výrazné změny v pravidlech před sezónou 2009 týkající se aerodynamiky vozu, kdy mimo jiné monoposty Formule 1 dostaly mnohem širší přední a užší zadní křídlo, se výrazně podepsaly na výsledcích tohoto ročníku.

Ferrari a McLaren, které byly v letech předtím pravidelně na čele, v sezóně 2009 tak často přední příčky neobsazovaly. Naopak nejlépe se s novými pravidly dokázal vypořádat tým Brawn GP, který vznikl koupením týmu Honda Rossem Brawnem.

Spolu s ním se z role týmu ze středu pole vymanil také Red Bull, který se zásluhou Sebastiana Vettela a Marka Webbera dočkal v sezóně svých prvních šesti vítězství, a v Poháru konstruktérů obsadil za Brawnem druhé místo. McLaren byl v konečném hodnocení třetí před Ferrari.

A ačkoliv změny pro letošní sezónu s sebou přinášejí zcela nové motory a rovněž drobné změny na aerodynamice vozu, Tost neočekává takové změny v pořadí jako před pěti lety. Na dominanci Jensona Buttona, který v té sezóně v barvách týmu Brawn GP získal také svůj první titul mistra světa, se přitom podle Tosta nejvíce podepsal dvojitý difuzor, který Brawn vyvinul.

"Něco takového neočekávám," řekl. "Tohle byl velmi ojedinělý případ, jelikož Brawn vyhrál šampionát díky dvojitému difuzoru.

Neočekávám, že by nějaký tým pro rok 2014 přišel s tak překvapivým řešením."


Naopak. Přechod na motory V6 o objemu 1,6 litru s turbem a výkonnější systém rekuperace energie dá podle Tosta bohatším týmům šanci potvrdit své postavení.

"Očekávám, že nejlepší týmy budou vpředu. Nečekám velkou změnu, hlavně teď po změnách pravidel, protože oni mají finanční a lidské zdroje, aby byli flexibilní a mohli dělat změny, které na novém voze dělat musíte. Čím více máte peněz a zdrojů, tím úspěšnější budete," dodal Tost.