Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lauda: Jezdci budou klíčovým faktorem

Lauda: Jezdci budou klíčovým faktorem

Motory Mercedes jsou prý o kousek před Ferrari.

Mnoho expertů se domnívá, že v Austrálii budou nejlepší karty v rukou Mercedesu. Nevýkonný ředitel Mercedesu, Niki Lauda, je však v prognózách poměrně opatrný a říká, že je velmi obtížné se pokusit předem odhadnout rozložení sil.

V rozhovoru Lauda řekl: "V současné době není možné, abych porovnal náš vůz s ostatními, protože nevím, které týmy si již ověřovaly skutečnou rychlost svých strojů. Samozřejmě, bude záležet na efektivitě aerodynamiky a pohonném systému, ale rozložení sil se projeví až v Austrálii a až v neděli."

Lauda tím upozorňuje na velké rozdíly, které nás čekají mezi rychlostmi v sobotní kvalifikaci a nedělním závodě: "Samozřejmě, v kvalifikaci by všichni rádi ukázali svou maximální rychlost, ale neděle bude vypadat dost odlišně, protože do hry vstoupí spotřeba. Pokud byla v loňském roce klíčová práce s pneumatikami, letos bude klíčové pracovat s pneumatikami a spotřebou paliva. Takže v neděli nebude rozhodovat rychlost vozu na jedno kolo, ale efektivita. Jezdci se musí naučit, jak co nejefektivněji využít hybridní pohonnou jednotku.

Podle testů se zdá, že naše motory jsou nejspolehlivější. Ferrari ale za námi příliš nezaostává, což nemohu říci o Renaultu. V této fázi již ale potřebujete pracovat na zvyšování efektivity pohonných jednotek, přitom oni stále pracují pouze na svých problémech."

Nakonec se Lauda dostal i k otázce důležitosti pilotů v nové sezoně: „Teď bude úloha pilota ještě důležitější, než předtím, protože bude muset sledovat množství hodnot. Například, pokud se vyskytne problém s pneumatikami, pilot to musí být schopen vyřešit změnou stylu jízdy, ale zároveň při tom nesmí zvýšit spotřebu paliva. Na začátku sezóny budou piloti jedním z klíčových faktorů úspěchu."