Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lauda: Páté motory nebudou

Lauda: Páté motory nebudou

Mercedes nepovolí úpravu pravidel během sezóny.

Ještě před Velkou cenou Malajsie se v Sepangu setkala Strategická skupina F1 a diskutovala především o budoucnosti Formule 1. Zároveň se však objevila i nečekaná informace, že zástupci všech týmů se shodli na úpravě pravidla omezujícího nasazování nových pohonných jednotek. Loni měl během sezóny každý jezdec k dispozici pět pohonných jednotek, ale letos by si už měli vystačit pouze se čtyřmi. Christian Horner, šéf Red Bull Racingu, však novinářům oznámil, že Strategická skupina pošle FIA návrh na návrat k pěti pohonným jednotkám na jezdce a sezónu. Odsouhlasení prý už mělo být jen formalitou.

"Všechny týmy i Bernie Ecclestone byli za," tvrdil Horner ještě před dvěma týdny.

Plán v Malajsii potvrdil také James Allison, technický ředitel Ferrari: "Je to ještě poměrně čerstvá novina. Upřímně, ještě jsem se nad tím hlouběji nezamýšlel. Určitě nám to ale poskytne více flexibility, více příležitostí poslat na trať nové věci, takže potřebujeme zjistit co to pro nás znamená a jak se tomu přizpůsobit. Pokud změna pravidel dostane razítko (od FIA), vlastně se vrátíme k počtu jednotek v první sezóně hybridních turbomotorů."

Niki Lauda však nyní přichází s protichůdným tvrzením.

"Pátý motor nebude. Pravidla nemůžete měnit uprostřed sezony," řekl nevýkonný ředitel týmu Mercedes během rozhovoru pro rakouskou tiskovou agenturu APA.

Pravidla by se asi opravdu neměla měnit během sezóny, ale možné to je. Byl by však nutný jednomyslný souhlas všech týmů.