Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Williamsu mokré podmínky příliš neseděly

Williamsu mokré podmínky příliš neseděly

"Chybí nám přítlak na zadní části."

Williams ztrácí více za mokrých podmínek než na suchu, prohlásil Felipe Massa.

Brazilec do nedělní Velké ceny Austrálie odstartuje z deváté pozice, když se kvalifikoval o místo lépe než jeho týmový kolega Valtteri Bottas. Fin však kvůli penalizaci za výměnu převodovky spadne o pět míst a do sezóny vyrazí z patnácté příčky.

Poté, co Williams ukázal během předsezónních testů a volných tréninků slibnou rychlost, připsal Massa relativně slabou výkonnost týmu v kvalifikaci na vrub podmínkám na trati.

"První část kvalifikace na suchu byla dobrá a myslím, že normální podmínky jsou pro nás lepší," řekl o kvalifikaci Massa.

"Vůz se na mokru těžce ovládal, takže jsem se dost potýkal se stabilitou zadní části auta.

Chybí nám přítlak na zadní části. Víme o tom a pracujeme na nápravě."

Massa také připustil, že se zhoršujícími se podmínkami je také jejich vůz méně konkurenceschopný. Věří však, že díky suchým podmínkám, které jsou na nedělní závod hlášeny, se bude moci probojovat pořadím vzhůru.

"Za extrémních podmínek se mnohem více trápíme. Od druhé do třetí části kvalifikace jsme byli ve srovnání s ostatními mnohem pomalejší. To ukazuje, že za deště nejsme tam, kde bychom chtěli být.

Nebere nám to ale naši důvěru a motivaci, že zítra můžeme mít dobrý závod. Myslím, že normální závod za běžných podmínek může být rozhodně o něčem jiném, než jak tomu bylo v kvalifikaci."

Massovy pocity sdílí i Bottas, kterému rovněž ve zrádných podmínkách dělala potíže zadní část jeho williamsu. Fin se během kvalifikace dokonce v první zatáčce i roztočil. Kromě toho také jednou vyjel mimo trať.

"Pro nás to zatím vypadá, že čím více je sucho, tím je to pro nás lepší, musíme to ale pochopit, protože v budoucnu tu bude více deště," dodal Bottas.

"Je to docela výstižné, trápíme se se zadní částí auta a více přilnavosti na trati nám s tím pomáhá. Měl jsem tu několik horkých chvilek, myslím ale, že to měli všichni."