Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ferrari může bojovat o letošní titul, věří Alonso

Ferrari může bojovat o letošní titul, věří Alonso

Tempo letošního vývoje je vyšší než v letech minulých.

Fernando Alonso nevidí důvod, proč by Ferrari v letošní sezóně nemohlo bojovat o mistrovské tituly, přestože v úvodních velkých cenách ročníku zaostává za nejlepšími.

Ani Španěl, ani jeho týmový kolega Kimi Räikkönen v prvních dvou závodech letošní sezóny nedosáhli na stupně vítězů, Alonso je však přesvědčen o tom, že se Ferrari může dotáhnout na špici, neboť letošní vývojové tempo je daleko závratnější než v minulých letech.

Na otázku, zda věří, že Ferrari skutečně bude bojovat o mistrovský titul, Alonso v paddocku Velké ceny Bahrajnu odpověděl: "Mohlo by být ohromně smutné, kdybych řekl ne, protože je to třetí závod šampionátu.

Takže rozhodně ano, stále si myslím, že jsme schopni odvést dobrou práci. Je to velice čerstvé auto. Všechny věci, které objevíme v aerodynamickém tunelu nebo v oblasti výkonu nejsou stejnými kroky, jaké jsme vídali v minulých letech, kdy šlo vždy o půl desetiny sekundy.

Teď v každém kroku vidíte několik desetin. Ve všech oblastech je tedy dost prostoru pro zlepšení, prostoru pro to být konkurenceschopnější.

Zároveň je však potřeba říci, že je to pro všechny stejné, my tedy musíme být o kousek chytřejší než ostatní týmy a najít něco navíc.

Bohužel začínáme se ztrátou, takže musíme to manko smazat, ale potenciál tam je a není pochyb o tom, že si myslíme, že v Abú Zabí budeme účastníky toho souboje. To je jisté."

Ačkoliv je neoddiskutovatelné, že mezi Ferrari a v současné době nejrychlejším Mercedesem je výkonnostní rozdíl, podle Alonsa je složité přisoudit jej určité oblasti. Není totiž jasné, zda ztrátu způsobuje aerodynamika, nebo výkon motoru.

"Je těžké vyčlenit oblasti, ve kterých jsou silnější," řekl Alonso. "Všichni víme, že jejich pohonná jednotka je velice efektivní a je docela silná, protože je vidět, že i jiná auta jsou s motorem Mercedes velice konkurenceschopná.

McLaren byl ale v Malajsii o 84 sekund pozadu, takže i samotný Mercedes je samozřejmě velice dobrý. Není to jen motorem.

My tedy zkrátka musíme zlepšit celý balík. Musíme se zlepšit ve všech oblastech.

Red Bullu se například po náročné zimě a určitých problémech podařilo situaci otočit a velice rychle se stát konkurenceschopným.

My se pokusíme být lepší. Čeká nás dlouhá cesta, ale my jsme připraveni bojovat."