Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Konec nejdelšího sucha od roku 1994?

Konec nejdelšího sucha od roku 1994?

Milníky sezony 2022.

Letošní sezona nebude výjimečnou pouze tím, že se na trať dostane nová, dlouho očekávaná generace vozů, ač to nejspíš bude velký předěl v historii F1. Letos se dosáhnou, nebo mohou být dosaženy i další velké milníky.

tisíc dní bez vítězství Ferrari
Když v Bahrajnu zhasnou startovací světla, bude to 910 dní od posledního vítězství Ferrari, které Maranellu přivezl Sebastian Vettel z Velké ceny Singapuru 2019. Mezitím už kromě Mercedesu a Red Bullu vyhráli závod i jezdci týmů McLaren, Alpine, AlphaTauri a Racing Point (současný Aston Martin). Pro Ferrari je to nejdelší sucho od začátku 90. let, kdy uplynulo 1,400 dní mezi vítězstvím Alaina Prosta v roce 1990 ve Španělsku a vítězstvím Gerharda Bergera v Německu o čtyři roky později.

osmý mistrovský titul Lewise Hamiltona
Mnozí ho očekávali loni, jenže technické změny v oblasti podlahy s nečekaně velkými dopady na konkurenceschopnost vozů, enormní snaha Hondy a Red Bullu a talent i bojovnost Maxe Verstappena ukončily vítěznou šňůru jezdců Mercedesu linoucí se od roku 2014. Hamilton však má s Mercedesem smlouvu na další dva roky, což znamená další dva pokusy překonat legendárního Michaela Schumachera.

jednička v poli
Od roku 2014 si jezdci sami vybírají svá startovní čísla na celou délku kariéry a jedině úřadující šampion smí použít jedničku místo svého čísla. Sebastian Vettel toho v roce 2014 využil, Hamilton vždy dával přednost svému číslu 44, Nico Rosberg titul neobhajoval. Takže díky Verstappenovi se číslo 1 vrátí po sedmi letech absence.

(možná) třiadvacet závodů v kalendáři
Když už jsme zmínili rok 2014, tehdy se nám 19 závodů zdálo strašně moc. Letošní kalendář velkých cen zahrnoval 23 závodů, než z něj vypadla VC Ruska. Se 22 závody by se zopakoval loňský rekord, ovšem poprvé by se jelo na 22 různých okruzích. Je ale možné, že Rusko bude nahrazeno Portugalskem, Tureckem, Čínou, Malajsií nebo jinou zemí. Také je to extrémně nahuštěný kalendář, jelikož sezona bude končit již v listopadu.

Fernando Alonso, co nevidět nejzkušenější závodník F1 všech dob. Foto: Alpine

tři sta padesát startů Fernanda Alonsa
V roce 2020 přebral žezlo nejzkušenějšího jezdce celé historie F1 Kimi Räikkönen od Rubense Barrichella, když odstartoval do VC Eifelu. Populární Fin loni ukončil kariéru jeho 349. velkou cenou. Pokud se neméně populárnímu Španělovi nic nepostaví do cesty, stane se letos prvním jezdcem, který dokázal pokořit hranici 350 startů do velkých cen F1. A při bobtnajícím kalendáři nebude čtyřstovka vůbec daleko. Kulatou třístovku letos dosáhnou Lewis Hamilton i Sebastian Vettel, kteří ve F1 debutovali až šest let po Alonsovi, avšak na rozdíl od něj se od té doby zúčastnili každé sezony.

dvaasedmdesát let bez Číňana
Letos se pojede 73. ročník MS F1 a bude prvním, kterého se zúčastní také čínský závodník. Kuan-jü Čou ve voze Alpinu nahradí Antonia Giovinazziho, takže po čtyřech letech zůstane Itálie (pravděpodobně) opět bez jezdeckého zastoupení.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Ferrari