Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Jordan o budoucnosti Buttona, Alonsa i Hülkenberga

Jordan o budoucnosti Buttona, Alonsa i Hülkenberga

Analytik BBC se zamyslel nad budoucností některých jezdců F1.

Eddie Jordan, který již pár let sleduje F1 z pozice analytika BBC, si sedl nad nejzajímavějšími otázkami fanoušků F1. Přestože ani on nemá věšteckou kouli, pokusil se z pozice insidera odhadnout, kam povedou kroky Jensona Buttona, Fernanda Alonsa či Nica Hülkenberga, ještě dříve ale přišla na řadu otázka týkající se pozice Brita Lewise Hamiltona v německém Mercedesu.

Myslíte si, že Mercedes upřednostňuje Rosberga, protože je Němec?

Ne. Jsem si jistý, že ne. Ne jen letos, ale i v minulosti se Schumacherem a Rosbergem ukázali, že jsou až neuvěřitelně féroví a snaží se hrát podle pravidel. Nevěřím, že by jednoho z nich zvýhodňovali.

Uvidíme Jensona Buttona v McLarenu i příští rok?

Jenson se musí zamyslet a položit sám sobě pár otázek. Pokud zůstane v McLarenu, je vůbec šance, že bude opět vyhrávat? Vidí, kde jsou momentálně Mercedes, Red Bull, Ferrari a ostatní, takže nyní zní odpověď: "Jednoznačně ne!" Ale jen on ví, co se děje uvnitř týmu a co může očekávat od příštích vozů. Nemyslím si ale, že by šel do jiného týmu. Ne proto, že by ho už nikdo nechtěl, ale proto, že mu nikdo nenabídne auto schopné vyhrávat závody. Další možností je odchod z F1. Rozhodnutí je na něm.

Odejde Alonso na konci roku z Ferrari, aby se vyhnul dalšímu zklamání z nedostatečně rychlého vozu?

Ne. Má několik důvodů, aby zůstal. Red Bull má skvělou smlouvu s Danielem Ricciardem a nemají žádný důvod zbavovat se čtyřnásobného mistra světa. Sestava Mercedesu se nezmění určitě, takže kam by Alonso šel? Do McLarenu? A proč by to dělal? Ferrari je speciální, každý jezdec by chtěl jednou vyhrát šampionát v barvách Ferrari a Alonso se v tomto od ostatních neliší. Je však evidentně frustrován kvalitou letošního vozu i těch předchozích. Motor ani vůz nejsou dost dobré.

Co by muselo udělat Ferrari, aby se vrátilo do bojů o vítězství?

Musí znovu objevit odhodlání a vášeň, kterou jsme u nich vídali v minulosti. Jsem zklamaný, že jsou tak nevýrazní. Odhodlání ale stále vidím u Lucy di Montezemola. Dosadil Marca Mattiacciho na místo nového šéfa týmu a možná se jim ještě před koncem sezóny podaří trochu zlepšit.

Vyrovná se Williams nejlepším týmům?

Myslím, že Williams nejde dostatečně tvrdě za vítězstvími. Prioritou by mělo být vyhrávání velkých cen. Kdyby si více věřili a využili příležitost, možná mohli v Rakousku získat i double.

Myslíte, že si Nico Hülkenberg zaslouží sedačku ve špičkovém týmu?

Samozřejmě! Má neuvěřitelný talent. Nyní je už ale jasné, že jeho přestup do Sauberu nebylo správné rozhodnutí. Kam by ale teď mohl jít? Později se možná ve Ferrari uvolní sedačka po Kimim Räikkönenovi, no záleží na okolnostech.