Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rozhovor: Jenson Button

Rozhovor: Jenson Button

O potížích McLarenu i příchodu Hondy.

Jenson Button mluvil s redaktorem crash.net o potížích McLarenu, změnách v týmu i příchodu Hondy.

Kdy McLaren zjistil, že ho čeká další těžká sezóna?

Po prvním závodě to vypadalo dobře, oba jsme skončili v první trojce. Od té doby je to ale složité. Myslím, že jsme si to uvědomili již ve druhém závodě. V Melbourne jsme odvedli opravdu dobrou práci a nikdo, kromě Mercedesu, nedostal ze svého vozu tolik co my. Proto se zdálo, že budeme silní. Náš vůz se ve srovnání s jinými nezhoršil, ostatní prostě našli pevnou půdu pod nohama a dnes již dokáží využít potenciálu svých vozů.

Do každého závodu nastupujeme s nějakými vylepšeními, ale to dělají i ostatní týmy. Myslím, že síla našeho týmu se může projevit ve druhé polovině sezóny, když začnou mít ostatní týmy problémy s hledáním dalších možných vylepšení a my se budeme nadále každý závod zlepšovat. Naším cílem je dostat se v poháru konstruktérů před Ferrari. Třetí místo se nezdá být zajímavým cílem, ale je to více, než jsme dokázali loni. V této chvíli jsou stále rychlejší než my, ale odstup není velký a my budeme tvrdě pracovat na vylepšování auta.

Erik Boullier řekl, že McLaren potřebuje akceptovat změnu kultury. Co si o tom myslíte?

Tento tým pracoval jedním stylem mnoho let. Párkrát byl blízko titulům, ale nakonec skončil druhý v hodnocení mistrovství světa jezdců i druhý v poháru konstruktérů. Když jste takto blízko, nechce se vám dělat změny, nepovažujete to za nutné. Mnoho let jsme chodili jednou a touž cestou, což ale byla chyba, protože změny jsou nutné. Báli jsme se je udělat, protože jsme se obávali, že všechno pokazíme.
Takže špatná předchozí sezóna může nakonec McLarenu pomoci opět vyhrát šampionát. Myslím, že o pár let se podíváte zpět a řeknete si, že to bylo to nejlepší, co se nám mohlo stát. V posledních letech jsme párkrát byli opravdu blízko, ale neuspěli jsme, protože nám chyběl správný směr.

Pomůže vám Honda v cestě zpět mezi vítěze?

Nevím, ještě jsem s nimi nepracoval. Stále patříme mezi týmy Mercedesu a není třeba připomínat, že jejich pohonná jednotka je nyní nejsilnější ze všech. Díky tomu jsme letos ve skvělé pozici a neradi bychom udělali něco, co by narušilo naše vztahy. McLaren spolupracoval s Mercedesem spoustu let a chtějí jejich vztah ukončit čistě. Jistě to bude lepší, než si komplikovat situaci a už dnes pracovat ve prospěch příštího partnera.

Co si myslíte o interním souboji mezi Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem?

Pokud šampionátu dominuje jeden tým, je interní souboj jeho jezdců mimořádně důležitý, jinak bychom mohli vidět opravdu nudné mistrovství.