Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel uvažuje o nasazení šestého a sedmého motoru

Vettel uvažuje o nasazení šestého a sedmého motoru

Rozhovor se Sebastianem Vettelem

V posledních letech jste se po letní přestávce vraceli silnější a loni jste měli v druhé polovině sezóny neuvěřitelnou sérii vítězství. Jak to bude vypadat letos?

V prvních 11 závodech jsme mněli hodně technických problémů, takže jsem hlavně doufal, že druhá část sezony bude jednodušší. Dnes to ale nebyl zrovna nejlepší start do "jednodušší části". Během dopoledních jízd se něco stalo s výfukem a do vozu uniklo obrovské množství tepla, což poškodilo další součástky. To nás dovedlo k rozhodnutí raději vyměnit celý motor a pár dalších součástek. To ale zabere hodně času, takže jsme se už odpoledne na dráhu nedostali.

To byl už pátý motor?

Ano, můj pátý.

Znamená to, že dostanete penalizaci? (za nasazení šestého motoru)

Pravděpodobně ne. Máme v plánu nasadit některý ze starších motorů. Ještě vůbec nevíme, zda jsme ten nový motor opravdu vážně poškodili. Jde o to, že nechceme riskovat. Zda došlo k vážnému poškození se dozvíme, až když ho podrobíme několika testům.

Když jste se to dozvěděli, asi vás napadlo něco jako: "Bože ne, ať se v druhé polovině sezóny neopakuje to, co v první…“

Kdybych si mohl vybrat, tak bych se tomuto samozřejmě raději vyhnul. V první polovině sezóny jsme měli hodně problémů s technikou a často jsme museli měnit části pohonné jednotky, takže v určitém bodě budeme muset nasadit další motor. Samozřejmě doufám, že pátý motor na tom není až tak špatně, ale to co se dnes stalo, bude mít určitě vliv i na naše pozice. Na našem odhodlání pokračovat a zlepšovat se to nic nemění. Když už pro nic jiného, tak alespoň kvůli příští sezoně.

Kdy očekáváte nasazení šestého motoru?

Již brzy. Určitě v průběhu příštích tří závodů. Číslo 5 bude zkontrolováno a pak se uvidí, jak a kdy ho ještě budeme moci použít. A protože je před námi ještě 8 závodů, nemusíte být matematický génius, abyste si vypočítali, že brzy nasadíme další motor.

A co když se "číslo 5" už nebude dát opravit?

V takovém případě budeme s velkou pravděpodobností potřebovat i sedmý motor. Doufáme ale, že se nám pětku podaří zachránit a k dokončení sezóny budeme potřebovat pouze jeden motor navíc.

Jak to, že jste tak trpělivý?

A mám i jinou možnost?

Jak bude vypadat zítřejší kvalifikace?

Na trati jsem byl jenom krátce, takže nedokážu odhadnout, co se může stát zítra. Když vezmu v úvahu Danielovu dnešní rychlost, řekl bych, že to bude jeden z našich nejtěžších víkendů. Ale vždycky je naděje, že se zítra ráno probudíte a vše bude mnohem lepší. Nikdy nemůžete vědět, co se stane zítra, protože zítřek je budoucnost a tu nikdo nezná.