Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vergne: Toro Rosso nemělo na výběr

Vergne: Toro Rosso nemělo na výběr

Rozhovor s Jean-Ericem Vergnem.

Jak si se vyrovnal s nedobrovolným odchodem z Toro Rosso?

Nebylo a není to jednoduché, ale je to tak, jak to je. Toro Rosso je tým Formule 1, který existuje, aby podporoval mladé jezdce Red Bullu. Po třech letech už nejsem ani nováček ani mladý jezdec. Nic by se na tom nezměnilo, ani kdybych vyhrál závod. Prostě jsem už nemohl zůstat další rok.

Někteří lidé ale věřili, že se Toro Rosso transformuje z juniorky na plnohodnotný tým středu pole. Na začátku sezóny to naznačovali i zástupci týmu. Změnilo se něco?

Jsem přesvědčen, že Toro Rosso nemělo na výběr. S každým v týmu mám skvělé vztahy a podílel jsem se na přípravě příštího vozu, ale konečné rozhodnutí dělá Red Bull. Mají spoustu mladých jezdců a potřebují jim dát příležitost v F1. To je vše.

Franz (Tost, šéf Toro Rosso) o tobě často hovoří v superlativech a zdá se, že by ti rád dal smlouvu i na rok 2015…

Ano, je to tak. Můj odchod nijak nesouvisí s mými výsledky. V Budapešti jsem se dlouho držel před Nicem Rosbergem, který nemohl najít způsob, jak mě předběhnout. A co se stalo po závodě? Telefonicky mi oznámili, že na konci sezony odejdu z týmu.

Věřil si tedy, že zůstaneš v Toro Rosso?

V tomto ohledu jsem si nikdy nebyl ničím jistý. U Red Bullu se může stát leccos.

Ale měl si naději, že zůstaneš. Při pohledu zvnějšku nic nenasvědčovalo tomu, že by si měl odejít.

Ano, věřil jsem, že mohu zůstat, protože mi nikdo nenaznačil opak. Cítím se být součástí rodiny Toro Rosso a samozřejmě jsem chtěl pokračovat a získat lepší výsledky.

Dá se říct, že Toro Rosso nenaplnilo očekávání. Může to být jeden z důvodů, proč se upustilo od záměru dát týmu více volnosti a ponechat mu jednoho zkušeného jezdce? Má tým šanci dohnat příští rok tak velkou ztrátu na soupeře?

Ne, toto s tím nijak nesouvisí. Toro Rosso v posledních letech masivně investuje do výzkumu a vývoje tohoto i nového auta. Bohužel, výsledky neodpovídají vynaloženému úsilí, mohli jsme na tom být mnohem lépe.

Příští rok se tedy na start postaví 17 letý jezdec. V paddocku i mezi fanoušky občas slyšet lamentování nad nedostatkem velkých jezdeckých osobností, ale kdy se mají těmi osobnostmi stát, když se do F1 dostanou v tak mladém věku?

Opět mohu pouze říci, že je to tak, jak to je. Obávám se, že by můj názor nebyl objektivní a já o tom beztak nerozhoduji.

Ale ve srovnání s ním jsou 25letí jezdci jako ty vlastně staří a 30letí by měli jít do důchodu.

Zábavné, viďte? Nyní je jasné, že všechny ty juniorské série vlastně nepotřebujeme. Jezdec může z motokáry přeskočit téměř rovnou do Formule 1. A začínat v motokárách jako šestiletý je trochu pozdě.

Teď potřebuješ plán B…

Věřím v setrvání v F1. Když jsem jezdil vedle Daniela Ricciarda, vždy jsme byli podobně rychlí. On byl lepší v kvalifikacích a já v závodech a často jsem skončil před ním. Kdybychom dnes měli stejnou techniku, měl bych stejně skvělé výsledky jako on. Věřím, že ještě dostanu příležitost dokázat to. Teď se soustředím na konec sezóny. Potřebuji předvést svůj potenciál.