Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mercedes je proti rozmrazení motorů

Mercedes je proti rozmrazení motorů

Nevylučuje ale změnu pravidel platnou od roku 2016.

Mercedes nepodpoří žádnou změnu pravidel týkajících se sezónního zmrazování vývoje motorů. Takové je stanovisko Tota Wolffa, který zastává nejen post výkonného ředitele továrního týmu Mercedesu v F1, ale i šéfa sportovního oddělení německé automobilky.

Týmy o úpravě pravidel hlasovaly během setkání Strategické skupiny F1. Zatímco stáje zásobovány Renaultem a Ferrari byly za změnu, týmy Mercedesu hlasovaly proti. Mercedes byl sice přehlasován, ale Toto Wolff beztak trvá na tom, že měnit pravidla jen proto, že někomu právě teď nevyhovují, není správné.

"Už jsme proti tomu hlasovali během setkání členů Strategické skupiny a nemyslím, že by se náš postoj vůbec mohl změnit v nejbližších měsících nebo do nejbližšího setkání Komise F1. Máme pravidla a hlasování, které mají zabránit unáhleným rozhodnutím a destabilizaci F1. Jsem přesvědčen, že v říjnu by se neměly měnit pravidla na nejbližší sezónu a to jen proto, že někomu nevyhovují."

Wolff tak naznačil, že je otevřenější změně, která by začala platit až od sezony 2016. Roli může hrát také fakt, že změnu pravidel pro nejbližší sezónu může Mercedes vetovat, ale při změně pravidel s platností od roku 2016 toto právo členové Komise F1 nemají.

"Rok 2016 budeme řešit prostřednictvím standardního postupu, znovu se na to podíváme a rozhodneme o dalším postupu. Chceme přijmout tuto výzvu a říct: "OK, někdo chce vývoj během sezóny, takže co to vlastně znamená?" Jaké následky ponese celá série? Co komerční stránka? Kolik to bude stát? V seriózním byznysu musíme nejprve znát odpovědi na tyto otázky, nemůžeme jen tak říct: "Proč ne?" Musíme zjistit, jak by to ovlivnilo náklady a co by to znamenalo pro logistiku."

Toto Wolff již před několika týdny upozornil, že pokud by se vrátil sezónní vývoj motorů, výrobci by nemohli zásobovat tovární tým a všechny zákazníky stejnými motory.