Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ecclestone zvažuje zavedení "základních odměn"

Ecclestone zvažuje zavedení "základních odměn"

CVC může do záchrany sportu investovat 100 mil. liber.

V Austinu kolovaly zvěsti, že týmy Lotus, Force India a Sauber plánují bojkot nedělního závodu, aby tak upozornily na nespravedlivý systém rozdělování příjmů Formule 1. Do USA kvůli finančním problémům nepřijely nejslabší stáje Caterham a Marussia a šéfové velkých týmů by raději nasazovali třetí vozy, než by měli udělat ústupky ve prospěch slabších. The Times přišly se zprávou, že bojkot odvrátil až telefonát Donalda Mackenzieho, předsedy společnosti CVC Capital Partners, vlastnící kontrolní balík akcií Formule 1.

"CVC by mohlo najít až 100 milionů liber, aby zabránilo rozdělení F1 na dva znepřátelené tábory," napsaly britské noviny. Příjmy CVC a dalších akcionářů se prý loni vyšplhaly až na 795 milionů liber, zatímco týmy si rozdělily "pouze" 500 milionů. Tato částka se ještě sníží na základě dvoustranných smluv, které Ecclestone podepsal s populárními týmy, aby si zajistil jejich účast v F1 až do roku 2020. Ferrari si například pouze jako odměnu za dlouhodobou spolupráci odkrojilo 38 milionů a speciální bonus dostaly i všechny týmy, které již někdy získali pohár konstruktérů. Až zbylé peníze se rozdělily na základě konečného pořadí loňského poháru konstruktérů.

Gérard Lopez nepotvrdil ani hrozbu bojkotu ani gigantickou částku 100 mil. liber, ale od CVC opravdu očekává zavedení něčeho jako "základní odměna", která bude jistotou pro malé týmy nezávisle na jejich umístění v poháru konstruktérů.

"Vím, že CVC a Bernie zkoumají možnosti. Jedná se o základní odměnu, díky níž by menší týmy mohly mít vyrovnaný rozpočet. Ve skutečnosti to není složité, potřebujeme jen trochu dobré vůle. Celková částka, o které ještě budeme diskutovat, by se vydělila počtem týmů. Nic těžkého. Myslím, že by se to mohlo vyřešit už v nejbližších dnech. Jestliže se ještě před Brazílií dopracujeme ke konkrétnímu návrhu, nevidím důvod dělat něco drastického, něco co by mohlo sportu opravdu uškodit."