Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso odmítl ultimátum

Alonso odmítl ultimátum

Ještě pořád si může vybírat, má otevřeno několik dveří.

Fernando Alonso bagatelizoval zprávu o ultimátu od McLarenu. Oficiálně ještě nebylo nic oznámeno, ale Alonso opouští Ferrari a má několik možností, ale už dlouho se očekává oznámení jeho návratu k McLarenu. Jednání se však vlečou již dlouho a z Alonsových slov se dá vytušit, že ani dohoda o odchodu z Ferrari ještě není dotažena do konce, ale McLarenu už dochází trpělivost. Eric Boullier v rozhovoru oznámil, že na Alonsa počkají pouze do posledního závodu sezony v Abú Zabí.

"Já to vnímám tak, že žádné ultimátum není," řekl dnes v Brazílii Alonso. "Teď něco řekl McLaren, minulý týden to byl Lotus a (a jeho šéf Gérard) Lopez, který řekl, že se mnou jedná o mé budoucnosti. To je vlastně pravda, ale netýká se to F1. Jde o jiný projekt, který bychom mohli společně uskutečnit, ale to se týká byznysu a ne Formule 1. (Alonso později přiznal, že jednali o společném "cyklistickém" projektu, Španěl se již delší dobu snaží založit vlastní špičkový tým)

Každý den se objeví nový drb. Dnes jsem dokonce četl, že jsem za 1 dolar koupil Marussii. Samozřejmě to vůbec není pravda. Je to nekonečný kruh, ale důležité je, že jsem před dvěma nebo třemi měsíci učinil rozhodnutí a stále směřuji k jeho realizaci a snad vám už brzy budu moci říct víc."

Alonso už několikrát zopakoval větu: "Udělám to, co bude nejlepší pro Ferrari i pro mě." Novináři se ho tedy zeptali, jak může jeho odchod Ferrari prospět.

"Cítím, že potřebují novou motivaci a že chtějí pracovat pod menším tlakem. To dokážu pochopit."

Má se za to, že Alonso chtěl s McLarenem podepsat pouze jednoletou smlouvu, aby byl připraven v případě, že se uvolní místo u Mercedesu. Tovární tým německé automobilky opanoval letošní sezónu a většina lidí v padoku se shoduje na tom, že alespoň část rychlostního náskoku si přenesou také do sezóny 2015. Podle Alonsa to však není jisté.

"Situace není tak jednoduchá. Mercedes dominuje této sezóně a všichni si myslí, že bude dominovat i příští rok, ale to samé jsme si loni mysleli o Red Bullu. Nejenže vyhrál šampionát, ale vyhrál posledních 9 závodů sezóny a letos v (prvních) zimních testech dokázal absolvovat 5 kol. Nikdy nevíte, jak se věci přes zimu změní. Potřebujete si prostudovat projekty, potřebujete znát jejich vyhlídky a musíte se držet jednoho směru.

Formule 1 je komplexní sport a jezdec musí prozkoumat nejlepší možnosti. Já mám to velké štěstí a privilegium, že si víceméně mohu vybírat. Mám otevřených několik dveří. Když vidím problémy malých týmů a jezdce bojující o setrvání v tomto sportu, jsem opravdu šťastný, že mě se takové problémy netýkají. Pokud jsem si před pár měsíci zvolil nějaký směr, tak jenom proto, že jsem měl pocit, že to tak bude lepší. Ale nemůžu si být stoprocentně jistý.