Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ferrari porazíme s polovinou jejich rozpočtu

Ferrari porazíme s polovinou jejich rozpočtu

Rozhovor s Claire Williamsovou

Claire, všichni víme, že Formule 1 je týmový sport, ale tým by se nikam nedostal bez vůdcovské osobnosti. Kdo je letos takovou osobností u Williamsu?

Klíčem k našemu úspěchu byl příchod Pata Symondse. Jako inženýr je úžasný, to všichni vědí, ale také dokáže skvěle organizovat lidi. Zorganizoval a restrukturalizoval každou oblast našeho týmu a pak jsme se zaměřili na získání pár zkušených manažerů, kteří nyní Patovi pomáhají v každé oblasti. Ale samozřejmě to není jen o top managementu, je to o 520 lidech pracujících pro Williams. Bez nich bychom to nedokázali, takže se skutečně jedná o týmové úsilí.

Již dlouhou dobu tvrdíte, že z Valtteriho Bottase jednou bude mistr světa, ale minulou sezónu se to ještě nedalo rozeznat kvůli špatnému vozu. Co vás tehdy přesvědčilo, že z něj může být šampion?

Jeho pracovní morálka. Minulý rok, když neměl vybavení, jaké by potřeboval, zůstal nadále oddaný své práci. Dostával z auta více, než jsme očekávali. Také to byla jeho konzistence a rozvážnost. Je velmi rozvážný, nikdy neudělá dvakrát stejnou chybu. Dělá vše, co od něj potřebujeme a navíc je to velmi příjemný chlapík.

Valtteriho nyní dělí pouze jeden bod od Fernanda Alonsa z Ferrari, se kterým bojujete v poháru konstruktérů. Může to být znamení?

Ráda věřím, že je to znamení. A nezapomínejte, že toto je teprve Valtteriho druhá sezona v F1.

Williams oznámil svou jezdeckou sestavu pro rok 2015 poměrně brzy. Co vás k tomu vedlo?

Valtteri a Felipe skvěle spolupracují, ani jeden z nich se nenechá ovládat egem, takže můžeme pracovat jako tým. Pro nás je nejdůležitější pohár konstruktérů a oni tomu rozumí. Tato dvojice je pro nás ideální.

Williams je opět na správné cestě. Znamená to, že se vám snáze hledají sponzoři?

Najít sponzora není nikdy jednoduché, ale už jsme byli úspěšní a i před touhle sezónou jsme dali dohromady rozumný rozpočet. Velmi nás potěšilo, že se k nám Martini přidalo i když jsme v poháru konstruktérů byly až devátý. Pomohli nám silné základy, historie tohoto týmu i ostatní sponzoři a atraktivnost Formule 1. Ale ano, zájem se nyní zvýšil a příští rok bychom měli mít na palubě pár nových sponzorů.

Pokud se nestane nic zvláštního, porazíte Ferrari. Co to pro vás znamená?

Pro nás je to velmi důležité. Porazit s naším rozpočtem Ferrari bude obrovský úspěch a silný argument při jednáních s partnery. Jsme Williams a s polovičním rozpočtem konkurujeme nejsilnějším hráčům!

Uvažovali jste v poslední době nad kontaktováním Fernanda Alonsa?

Ne, s našimi jezdci jsme dokonale spokojeni a máme s nimi podepsané smlouvy. Proč bychom chtěli něco měnit? Jsou součástí naší budoucnosti.

Jak by vypadala vaše předpověď na rok 2015? Valtteri řekl, že je připraven bojovat o titul.

Formule 1 je nepředvídatelná. Úspěch je do značné míry závislý na tom, jak se bude dařit konkurenci. Vzhledem k tomu, kde jsme dnes, by rok 2015 mohl být generálkou před skutečným útokem na titul v roce 2016, ale ostatní také mají své plány.

Dokážete pár slovy popsat svůj pocit ze sezóny 2014?

Jsem hrdá. Část ze mě je překvapena a druhé části se ulevilo a je za to vděčná.

A Frank?

Frank uznává, že jsme udělali kus dobré práce a dosáhli několika úspěchů. Ale Frank je Frank, takže se ptá: "Proč slavíte? Vždyť jste byli až třetí…“