Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Trulli: Alonsovi přestup do McLarenu nepomůže

Trulli: Alonsovi přestup do McLarenu nepomůže

Jistě bude mít skvělý plat, ale nebude vyhrávat.

Jeden z bývalých kolegů Fernanda Alonsa, Ital Jarno Trulli, si myslí, že Fernando Alonso si přestupem z Ferrari do McLarenu nijak nepomohl. Jeho rozchod z Ferrari byl však asi nevyhnutelný.

"Fernando očekával, že s Ferrari bude vyhrávat mistrovské tituly, ale za 5 let nevyhrál ani jeden, takže se dalo čekat, že toto manželství už dlouho nevydrží," řekl bývalý jezdec Minardi, Prostu, Jordanu, Renaultu, Toyoty a Lotus/Caterhamu, který se po letech vrátil k závodění prostřednictvím Formule E.

"Obě strany očekávaly vítězství a tituly a neúspěchy přirozeně vyústily v rozchod. Bohužel, u McLarenu asi Alonso nenajde nic víc, než měl i u Ferrari. V této chvíli by to, co hledá, našel pouze u Mercedesu. Formule 1 prožívá (po odchodu několika automobilek) těžké období. Zůstalo jen pár týmů, které si mohou dovolit naplno vyvíjet své motory a vozy. Ostatní nedokážou dát dohromady tak vysoký rozpočet jako oni a současná ekonomická situace jim v tom moc nepomáhá.

Jezdci proto nemají mnoho možností a v takové situaci byl i Fernando. Je to těžké, obzvláště pro jezdce jako on, protože on by jistě chtěl znovu bojovat o vítězství, ale podle mě ho s McLarenem čeká pouze další těžká sezóna.

Ne že bych mu to přál, ale nevypadá to dobře. Určitě může být velice spokojený se svým platem, ale co se techniky týče, McLaren nespíš nebude schopen konkurovat dvěma nebo třem nejlepším týmům."

Kormidla McLarenu se opět chytil Ron Dennis, do týmu pozval několik nových lidí a jiní zase museli z týmu odejít a velkým otazníkem je i výkon a spolehlivost zcela nové pohonné jednotky od Hondy. Pokud by ale musel Alonso na konkurenceschopný vůz čekat ještě další rok, nebude podle Trulliho muset přestupu litovat, Ferrari na tom také nebude nejlíp.

"Oni také prožívají těžké období. Vyměnili mnoho lidí a udělali pár špatných rozhodnutí. Nedokázali využít změnu pravidel a technicky zaostali a až donedávna se jim nedařilo prosadit ani na politickém bojišti. Nyní se jim alespoň v této oblasti podařilo prorazit a otevřeli vývoj motorů, ale jejich největším problémem je technika. Potřebují velkou změnu a to se nedá udělat ani za den, ani za rok. Zabere jim to hodně času."

Když tedy Trulli mluvil o 2 nebo 3 špičkových týmech, zřejmě měl kromě Mercedesu na mysli Red Bull a Williams. Není ale těžké uhodnout, koho považuje za favorita. Mercedes podle něj čeká další sezóna plná vítězství.

"Mají obrovský náskok a překvapilo by mě, kdyby jim někdo konkuroval. Myslím si totiž, že loni si něco nechali skryté v rukávu."