Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Montoya triumfuje v Brazílii!

Montoya triumfuje v Brazílii!

Grand Prix Brazílie - závod

Grand Prix Brazílie - Interlagos, Sao Paulo - 71 kol, 305,909 km
Počasí: zpočátku mokro, později sucho
--------------------------------------------------------------------------
Z brazilského okruhu Interlagos si odvezl vítězství Juan Pablo Montoya, který se tak nejlepším možným způsobem rozloučil s týmem Williams. Kolumbijec se stává od příští sezóny pilotem stáje McLaren. Pro Juana i Williams to bylo první letošní vítězství. Na druhém místě skončil Kimi Räikkönen, který se sice s blížícím se koncem závodu dokázal svému budoucímu týmovému kolegovi přiblížit, ale na předjetí to již nestačilo.
 
Dvojice Montoya, Räikkönen odsunula na třetí místo Rubense Barrichella s Ferrari, který ani ve dvanáctém závodě před domácím publikem nedosáhl na vítězství. Posledním Brazilcem, který dokázal doma zvítězit, tak zůstává legendární Ayrton Senna. Brazilec sice odstartoval z pole position, ale na Williams ani McLaren dnes jeho Ferrari nemělo.
 
Čtvrté místo získal Fernando Alonso s Renaultem. BAR dokázal s přehledem uhájit druhé místo v celkovém hodnocení Mistrovství světa konstruktérů a to i navzdory tomu, že se v posledním kole probojoval Ralf Schumacher na páté místo před Takumu Sata.
 
Sedminásobný Mistr světa formule 1 Michael Schumacher odstartoval až z osmnáctého místa. Agresivní jízda poslala Němce do hodin, ale i tak dokázal dojet sedmý. Poslední závod se tak Ferrari příliš nevyvedl, ale to rozhodně neplatí o letošní sezóně.
 
Poslední bodovanou příčku obsadil pilot Sauberu Felipe Massa. Za zmínku stojí ještě jedenáctá příčka Davida Coultharda. Skot se loučí s McLarenem a může jen doufat, že se ve formuli 1 udrží.
 
Poslední závod sezóny se rozhodně nepovedl stáji Jaguar, pro kterou to bylo vůbec poslední vystoupení, poté co byl již dříve oznámen záměr opustit F1. Mark Webber kolidoval s Christianem Klienem. Závod dokončil pouze Rakušan a to na čtrnáctém místě.
 
Dopoledne v Sao Paulu pršelo. Na mokré trati si i po startu udržel vedoucí příčku domácí Brazilec Rubens Barrichello. Kimi Räikkönen a další Brazilec Felipe Massa se zařadili na průběžné druhé a třetí místo. Juan Pablo Montoya se propadl ze druhé pozici na startu na průběžné čtvrté místo.
 
Barrichello přišel o vedení poměrně rychle, když jej ve třetí zatáčce předjel Räikkönen. Ve třetím kole se však Ferrari opět posunulo do vedení.
 
Mezitím se stájový kolega Barrichella Michael Schumacher probíjel startovním polem. Jeho riskantní jízda si vybrala svou daň ve třetím kole, kdy dostal smyk. Počasí výrazně promlouvalo do vývoje závodu. Do boxů postupně přijížděly vozy, které zvolily mokré obutí. U mechaniků jsme tak mohli již v pátém kole zaznamenat Räikkönena a Montoyu. Dvojice opustila boxy bok po boku. Krátce po výjezdu z boxové uličky Kolumbijec Fina předjel.
 
Z vozu BAR-Honda Jensona Buttona se zakouřilo již během startovací procedury. Po třech kolech tak Angličan, který možná příští sezónu v BAR zůstane, letos potřetí odstoupil.
 
Barrichello zajel k mechanikům na konci šestého kola a do vedení se tak dostal Felipe Massa. Sauber vydržel ve vedení jedno kolo a zamířil do boxů. Díky tomu se na čele objevil Fernando Alonso, který zariskoval, když startoval se suchými pneumatikami.
 
Do třináctého kola trať oschla. Alonso vedl před Montoyou, Raikkonenem, Ralfem Schumacherem, Satem, Barrichellem a Villeneuvem.
 
Michael Schumacher se probojoval na deváté místo a dorážel na Coultharda, který se však rozhodně nevzdával. V osmnáctém kole odstavil podél trati svůj Jordan Nick Heidfeld. Alonso zajel poprvé ke svým mechanikům a přepustil vedení Montoyovi. V garáži Jaguaru poté vypuklo zděšení, když Klien narazil do Webbera, který se jej pokoušel ve dvacátém čtvrtém kole předjet. Mark Webber se posadil vedle trati a stal se divákem závodu. Klien musel k mechanikům pro nové přední přítlačné křídlo.
 
Barrichello zajel k mechanikům podruhé ve dvacátém osmém kole. Montoya později přenechal vedení Räikkönenovi a zamířil rovněž do boxů. V této fázi závodu krátce zapršelo. Sato udělal chybu a Barrichello jej dokázal předjet.
 
Ve čtyřicátém osmém kole zajel k mechaniků podruhé Alonso. Montoya před svou poslední zastávkou v boxech navyšoval náskok. O to samé se později pokoušel i Räikkönen. Když Fin zajížděl v padesátém pátém kole ke svým mechanikům, činil jeho náskok dvacet sekund. Navzdory skvělé práci mechaniků se však pilot McLarenu zařadil až za Montoyu.
 
S blížícím se koncem závodu již Montoya kontroloval vedení. Třetí Barrichello ztrácel na první místo již dvacet sekund.

Výsledky závodu

p.
JezdecTým  Čas/Kolo
1.
 J.P.Montoya Williams
M
1h28:01.451
2.
 K.Räikkönen McLaren
M
+ 1.022
3.
 R.Barrichello Ferrari
B
+ 24.099
4.
 F.Alonso Renault
M
+ 48.308
5.
 R.Schumacher Williams
M
+ 49.740
6.
 T.Sato BAR
M
+ 50.248
7.
 M.Schumacher Ferrari
B
+ 50.626
8.
 F.Massa Sauber
B
+ 1:12.310
9.
 G.Fisichella Sauber
B
+ 1:13.842
10.
 J.Villeneuve Renault
M
+ 1 kolo
11.
 D.Coulthard McLaren
M
+ 1 kolo
12.
 J.Trulli Toyota
M
+ 1 kolo
13.
 R.Zonta Toyota
M
+ 1 kolo
14.
 C.Klien Jaguar
M
+ 2 kola
15.
 T.Glock Jordan
B
+ 2 kola
16.
 Z.Baumgartner Minardi
B
+ 4 kola
17.
 G.Bruni Minardi
B
+ 4 kola
NC
 M.Webber Jaguar
M
kolo 24
NC
 N.Heidfeld Jordan
B
kolo 16
NC
 J.Button BAR
M
kolo 4

Všechny časy neoficiální

NC - neklasifikováni