Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Verstappen a Massa se pochytili na tiskovce

Verstappen a Massa se pochytili na tiskovce

Mladík přirovnal svou nehodu k loňské kanadské kolizi.

Z ne zas tak výjimečné kolize mezi Maxem Verstappenem a Romainem Grosjeanem se nejspíš udělala větší kauza, než by bylo přiměřené, ale sami jezdci přilévají olej do ohně i dva týdny po nehodě. Po Monaku se ke kolizi vyjádřil také Felipe Massa, který při ní sice nebyl, ale jako jeden z nejzkušenějších jezdců Formule 1 zpochybnil připravenost 17letého Verstappena na Formuli 1. Novináři využili, že na tiskovce v Montrealu seděli nedaleko od sebe a Brazilce se zeptali, zda náhodou nezměnil názor.

"V první řadě se to interview dělalo po závodě, dříve než dostal penalizaci, a mě se zeptali, co si o tom myslím. Myslím, že potřeboval dostat trest, protože to, co udělal, nebylo správné. To jsem řekl," vysvětloval Massa. "Obzvláště pokud máte 17 a uděláte něco takového, tak by bylo nesprávné neudělit trest. FIA musí zůstat neoblomná, tak jak je neoblomná nyní. O tom byla řeč.

Nováček Toro Rosso však Massova slova nevzal nejlépe. 34letý Brazilec nastoupil do své první velké ceny v roce 2002, ale kolize se mu nevyhýbají ani po 200 odjetých velkých cenách a Verstappen mu neváhal připomenout jeho loňskou kanadskou kolizi se Sergiem Pérezem.

"Každý může mít svůj názor," řekl Verstappen. "Já jsem se podíval na svá data a vím, že jsem nebrzdil pozdě. Během závodu jsem brzdil i mnohem později, ale v tom kole jsem brzdil úplně stejně jako v kole předtím. Dostal jsem trest a nyní se už soustředím na VC Kanady a možná byste si měli pustit záznam loňského závodu a připomenout si, co se tam stalo."

Massa přesně věděl, o čem Verstappen mluví. Po tom, co narazil do zadní části vozu Sergia Péreze, byly z obou vozů vraky a piloti byli pro jistotu převezeni na pozorování do jedné z montrealských nemocnic. Následovala slovně-obrázková přestřelka na sociálních sítích a kohouti se dosud nedohodli, koho to vlastně byla chyba.

"To ale snad bylo něco trochu jiného, ne?" zareagoval Massa. "Byl jsem na straně a on měnil stopu během brzdění. Udělal něco takového Grosjean? Nezdá se mi. Plus se to stalo před brzděním."

Verstappen hned na začátku tiskové konference prohlásil, že svůj styl závodění kvůli kolizi nezmění a nezačne jezdit méně agresivně. Romain Grosjean mladého jezdce chápe, on sám před pár lety řádil natolik, že mu byl zakázáno zúčastnit se Velké ceny Itálie, avšak čekal alespoň omluvu.

"Po skončení VC Monaka jsme spolu šli za stevardy závodu, poplácal jsem ho po zádech a tehdy měl dobrou příležitost říct "mrzí mě to", ale místo toho řekl, že jsem brzdil příliš brzy. To ale není pravda, brzdil jsem na stejném místě jako kolo předtím. Nejsme rádi, když se stávají takové věci, ale když se učí, má právo dělat chyby. Max je velmi, velmi talentovaný a je úžasné, co předvádí. Ale udělal chybu. Zklamalo mě, že se z ní nepoučil a dnes na tiskovce řekl, že bude jezdit stejně. Neměli bychom zapomínat, že Formule 1 je nebezpečný sport."