Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton není proti uzavření kokpitů

Hamilton není proti uzavření kokpitů

Chce cokoliv co neuškodí závodění a pomůže bezpečnosti.

Zítra si před závodem uctíme památku Julese Bianchiho, mladého jezdce, který minulý týden zemřel na následky poranění hlavy při havárii v loňské Velké ceně Japonska. Těžká nehoda vedla k úpravě pravidel a zvýšení bezpečnosti jezdců i traťových maršálů pomocí tzv. virtuálního safety caru. Zvažují se však i další opatření a jedním z nich by mohlo být uzavření kokpitů, které by mohlo jezdce ochránit hlavně při kolizích jinými monoposty a před utrženými pneumatikami, které jsou pro jezdce v otevřených kokpitech stále velkou hrozbou. V roce 2009 zahynul ve voze F2 18letý Henry Surtees právě po zásahu odtrženou pneumatikou jiného vozu.

Mnozí si porušení tradice otevřených monopostů neumějí představit, ale Lewis Hamilton, úřadující mistr světa, není proti žádnému bezpečnostnímu opatření, které nejde přímo proti zábavě diváků i jezdců.

"Asi před měsícem jsem viděl nějaké obrázky, maří se mi, že byly od McLarenu a vůz na nich vypadal cool," řekl Hamilton. "Nedokážu posoudit, zda by to něčemu pomohlo, ale vedou se diskuse o bezpečnosti a dokážu si představit, že se na tom týmy a Formule 1 jednoho dne dohodnou. Já sám jsem nikdy nebyl proti změnám pozitivním pro bezpečnost ale i pro závodění. Nesmí to být změny, které zničí zábavu. Pokud by se z toho stalo gaučové závodění, už by to nebyla zábava."

Na otázku, jak se vyrovnává s Bianchiho smrtí, Hamilton odpověděl: "Smrt je něco, co ve sportu nechcete. Nechcete, aby se to stávalo. Je těžké vůbec pochopit, co se to stalo. Bolelo mě, když jsem na pohřbu viděl smutek jeho rodiny a blízkých přátel.

Nemůžu o sobě říct, že jsem byl Julesovým blízkým přítelem, až tak dobře jsem ho neznal, ale i tak je těžké přijít sem a dokola odpovídat na tyto otázky. Mám z toho špatný pocit. My tady dnes závodíme a jsme zdraví, ale jeden velký, talentovaný jezdec tu s námi není. Je těžké o tom hovořit, ale věřím, že by chtěl, abychom dál závodili. Kdyby tu byl, tak by závodil a dal do toho všechno."