Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sainz: Vůz Toro Rosso je srovnatelný s Ferrari

Sainz: Vůz Toro Rosso je srovnatelný s Ferrari

Chybí mu jen lepší motor a mechanická přilnavost.

Carlos Sainz nebyl tím pilotem Toro Rosso, který z Velké ceny Maďarska odcházel s plnou náručí bodů. Čtvrté místo získal Max Verstappen, zatímco on musel ze závodu odstoupit kvůli selhání techniky. Nyní před ním stojí nelehký úkol smazat 13 bodovou ztrátu na 17letého týmového kolegu. Může se mu podařit pomoct svému týmu k vytouženému pátému místu? Po aerodynamické stránce je na tom prý STR10 výborně, motor Renault zůstává nevýhodou, a tak má rozhodnout zlepšení mechanických vlastností vozu.

"Co se týče šasi, jsou zde dvě důležité věci - aerodynamika a mechanická přilnavost," vysvětluje Sainz. "Po stránce aerodynamiky jsme na tom podle mě velmi dobře. Jsme na tom dobře při výjezdech ze zatáček na pátém, šestém, sedmém a osmém převodovém stupni a co se přítlaku týče, patříme mezi nejlepší. Ale myslím, že v oblasti mechanické přilnavosti ještě máme velký prostor pro zlepšení.

Například vozy Williamsu a Ferrari jsou v rychlých zatáčkách opravdu dobré a my můžeme být ještě lepší. V pomalých zatáčkách jsme na tom stejně jako oni nebo o něco pomalejší. Máme tu týmy jako Red Bull, který má již s výjimkou motoru kompletní balík, zatímco Mercedes je na jiné planetě z pohledu mechaniky i aera. Takže ano, máme velmi dobrý přítlak, ale šasi má ještě hodně prostoru na zlepšení."

Sainz má po první polovině své nováčkovské sezóny na kontě pouze dva dojezdy do cíle na nebodované pozici. Čtyřikrát bral body, ale čtyřikrát také neviděl šachovnicovou vlajku. Jak by své první kroky v F1 zhodnotil on sám?

"Měl jsem dobrý start do sezony a mohu říct, že jsem na tom víceméně tak, jak jsem očekával. Možná ještě trošičku lépe, protože jsem vůbec nečekal, že bych se mohl kvalifikovat na páté místo na startu mého domácího závodu a měl jsem i jiné dobré kvalifikační výsledky. Jsem spokojený, i když si myslím, že jsme mohli mít více bodů. Nebýt všech těch poruch, mohl jsem být výš v šampionátu a STR v Poháru konstruktérů."