Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vycházející kanadská hvězda v poli Champ Cars

Vycházející kanadská hvězda v poli Champ Cars

Kdo je Michael Valiante

Mladý Kanaďan Michael Valiante dostal pro GP Mexika možnost vyzkoušet si závod série Champ Cars v druhém voze týmu Walker Racing. Valiante pochází z Vancouveru v Britské Kolumbii, kde se narodil 11.11. 1979. už od prvních závodů na motokárách udivoval rychlostí a schopností zvládnout svěřený stroj. Přes úspěchy v závodech motokár vedla cesta k formulové sérii Barber Dodge Pro. V prvním ročníku (1999), kterého se zúčastnil dokázal sedmkrát dojet v první desítce a čtyřikrát mezi prvními pěti. Stal se rovněž spolumajitelem titulu nováček roku. V roce 2000 už dokázal získávat jak pole position, tak vyhrávat závody a celkově skončil šestý.

Tyto úspěchy mu pomohly získat místo v týmu Lynx Racing, který nasazuje vozy do šampionátu Toyota Atlantic. Přestože se v první sezóně zúčastnil jen šesti závodů, dokázal na sebe výraznými úspěchy v Montrealu, Vancouveru a Long Beach dostatečně upozornit a celkově skončil osmý. V letech 2002 a 2003 už absolvoval v kokpitu vozu týmu Lynx Racing celé sezóny. V šampionátech skončil celkově druhý a třetí, přičemž dokázal vyhrát šest závodů. Zaujal nejen svou rychlostí, ale i schopností jezdit s chladnou hlavou a šetřit vůz. Vzhledem k potížím, kterými procházel šampionát CART, se mu nepodařilo získat místo v některé ze stájí, přestože již v roce 2003 úspěšně testoval pro tým Dericka Walkera. Měl se zúčastnit i posledního závodu série CART ve Fontaně stejně jako náš Tomáš Enge, ale pro rozsáhlé požáry v Kalifornii byl závod zrušen.

V letošním roce se Valiante soustředil na přípravu pro vstup do šampionátu Champ Cars v roce 2005. Testoval pro tým RuSport a znovu pro Walker Racing. Tento tým mu rovněž umožnil zúčastnit se s druhým vozem posledního závodu sezóny v Mexiko City. I pro sezónu 2005 je Valiante na nejlepší cestě stát se jezdcem týmu Walker Racing. Smlouva je těsně před dokončením. Připomeňme ještě, že tým by měl pro příští sezónu vyměnit šasi Reynard za přece jen rychlejší šasi Lola.