Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sebastien Bourdais šampionem Champ Cars

Sebastien Bourdais šampionem Champ Cars

V Mexiko City zvítězil způsobem start-cíl

Jestliže před včerejším závodem v Mexiku měl Bruno Junqueira ještě teoretickou možnost stát se šampionem série Champ Cars, pak druhý z uchazečů o titul, Sebastien Bourdais, dal všem zcela jasnou odpověď komu titul skutečně náleží. Od první zatáčky prvního kola, ve které se dostal do vedení, již nedal nikomu nejmenší šanci a pro Vanderbiltovu trofej si dojel tím nejkrásnějším způsobem. Vítězstvím v posledním závodě sezóny. Junqueira a Allmendinger, kteří dojeli na druhém a třetím místě se sice v závodě snažili Francouzovu pozici ztížit, ale včera jim Sebastien nedal nejmenší šanci.

Bourdais vedl od prvního kola a brzy získal náskok dvou sekund před svými pronásledovateli. Jeho snaha však přišla brzy vniveč, neboť ve třetím kole spolu kolidovali Roberto Gonzales a Paul Tracy. Po restartu se však začal Bourdais všem znovu rychle vzdalovat a nechal za sebou druhého Junqueiru i třetího Wilsona. V 16. Kole už vedl o 4,6 sekundy, v 18. kole o 7,1 a ve 20. Kole už to bylo 12,9 sekund. Ve 25. Kole pak zajel nejrychlejší čas závodu a ustálil svůj náskok ve vedení na přibližně 16 sekund.

První zastávky v boxech nezměnily nic na prvních dvou místech, na třetí se však dostal A.J.Allmendinger, který dokázal zůstat na trati o dvě kola déle než Wilson a Vasser. V boxech pak zřejmě natankoval méně paliva než jeho konkurenti a na dráhu se vrátil na třetím místě.

Dalších 15 kol se na čele nedělo nic zvláštního, ale ve 41. kole přišel okamžik, který mohl rozhodnout nejen závod, ale i celý šampionát. Bourdais dojel o jedno kolo Maria Domingueze a v zatáčce číslo 14 vyjel předním kolem z trati na povrch s výrazně menší adhezí. Výsledkem byly samozřejmě hodiny, které však Bourdais s trochou štěstí zvládl přímo mistrovsky, vyhnul se bariéře z pneumatik a stačil se vrátit na trať stále ještě na prvním místě, byť ho výlet mimo trať stál 12 sekund. Dokázal však v následujících kolech zachovat chladnou hlavu a náskok okolo pěti sekund na své pronásledovatele.

Ve středu pole se bojovalo především okolo osmého místa, kde si to rozdávali Gonzales, Tracy a Lavin. Druhé kolo zastávek v boxech zahájil Allmendiger a přepustil přitom třetí místo naposledy Wilsonovi. Získal ho zpět v okamžiku, kdy přišla řada s tankováním na Brita a tímto okamžikem byl boj o třetí pozici na stupních vítězů v podstatě rozhodnut. Bourdais a Junqueira tankovali oba v 51. kole téměř ve stejném čase a Bourdais si udržel svůj náskok devíti sekund. Boj o mistrovský titul se zdál být rozhodnut, ale stále se ještě bojovalo o pozice v první desítce, a to jak v závodě, tak v celkovém hodnocení.  Tento boj ještě jednou přiostřil i vzájemné soupeření Bourdaise a Junqueiry, neboť bojující klubko vozů výrazně Francouze zdrželo. Junqueira rázem dokázal stáhnou až dvě sekundy na kolo, ale pak se přece jen opatrně jedoucí Bourdais dokázal protáhnou kolem Tracyho a Taglianiho a s náskok m 4,604 sekundy proťal cílovou čáru.

Sebastien Bourdais tak získal pro tým Newman/Haas Racing další mistrovský titul a stal se pátým jezdcem, kterému se to v této stáji podařilo. Těmi předcházejícími byli Mario Andretti, Michael Andretti, Nigel Mansell a Cristiano da Matta. Zisk Vanderbiltova poháru je jistě tím nejkrásnějším dárkem pro oba majitele stáje, Paula Newmana  a Carla Haase, jejichž dlouhotrvající partnerský vztah byl letos podroben těžké zkoušce poté, co začátkem roku se majitel konkurenční série IRL, Tony George pokusil přetáhnou Haase na svou stranu. 

Patrick Carpentier si zajistil celkově třetí místo v šampionátu, které může být rovněž jeho posledním úspěchem v Champ Cars. Již dva měsíce se totiž hovoří o jeho možném přestupu do IRL. Obrovským úspěchem pro tým Dale Coyne Racing je rovněž celkové 10. místo Oriola Servii, které historicky nejlepším umístění jezdce této stáje v šampionátech Champ Cars. 

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
1:39:02.662
2.
 B.Junqueira  Newman/Haas Racing
4.604
3.
 A.J.Allmendinger  RuSPORT
6.780
4.
 J.Wilson  Mi-Jack/Conquest Racing
7.902
5.
 J.Vasser  PKV Racing
17.081
6.
 P.Carpentier  Forsythe Racing
57.788
7.
 O.Servia  Dale Coyne Racing
1:21.101
8.
 M.Dominguez  Herdez Competition
1:22.727
9.
 M.Jourdain Jr.  RuSPORT
1:31.899
10.
 P.Tracy  Forsythe Racing
1 kolo
11.
 A.Tagliani  Rocketsports Racing
1 kolo
12.
 R.Gonzales  PKV Racing
1 kolo
13.
 R.Lavin  Forsythe Racing
1 kolo
14.
 M.Valiante  Walker Racing
1 kolo
15.
 M.Haberfeld  Walker Racing
1 kolo
16.
 N.Philippe  Mi-Jack/Conquest Racing
1 kolo
17.
 G.Smith  Rocketsports Racing
1 kolo
18.
 T.Marques  Dale Coyne Racing
3 kola
19.
 R.Hunter-Reay  Herdez Competition
5 kol

Všechny časy neoficiální