Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

VC Singapuru ohrožena lesním požárem

VC Singapuru ohrožena lesním požárem

Zlá viditelnost hrozí zrušením závodu.

Znečištění vzduchu v městském státě Singapur dosáhlo škodlivou úroveň a jeho velká cena se ocitá v ohrožení.

Sousední Indonésie vyhlásila nouzový stav kvůli velkým lesním požárům způsobených nezodpovědnými farmáři při vypalování trávy. Neuhasínající požáry produkují obrovské masy kouře a znečištěného vzduchu ohrožujícího zdraví obyvatel ostrova Sumatra i město Singapur, které od Sumatry dělí pouze úzký průliv.

Podle singapurských médií se PSI, index kvality ovzduší, včera a dnes pohyboval v rozmezí 119 až 147. Za nezdravé se považuje ovzduší s hodnotou PSI 101 až 200.

S lesními požáry dnes bojovaly helikoptéry bombardující lesy nákladem H2O a vypouštějící chemikálii vyvolávající déšť. Minulý týden dosáhlo znečištění takovou úroveň, že letadla z bezpečnostních důvodů nemohla vzlétnout.

Organizátory závodu může více než nezdravé ovzduší trápit snížená viditelnost. S touto hrozbou se pravidelně potýká čínský Šanghaj trpící velkou hustotou smogu. V roce 2013 musel být jeden z tréninků odložen kvůli helikoptéře, která by pro špatnou viditelnost nemohla vzlétnout a v případě potřeby zajistit rychlý transport zraněného jezdce. V Singapuru se navíc jezdí v noci pod umělým osvětlením a zhoršení viditelnosti by mohlo překážet i jezdcům na trati. Organizátoři jsou nyní bezmocní, mohou pouze vytrvale sledovat zprávy a doufat, že požáry se podaří včas uhasit.

Letos má poprvé jet na mírně upraveném okruhu, zatáčky 11 a 12 byly upraveny tak, aby 13. zatáčka jezdcům poskytla lepší příležitost k předjíždění.