Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Räikkönen a Alonso přišli o body

Räikkönen a Alonso přišli o body

Mercedes má Pohár konstruktérů.

Stevardi Velké ceny Ruska se rozhodli potrestat Kimiho Räikkönena 30 sekundovou penalizací. V konečném pořadí závodu se proto posouvá z pátého místa na osmé a namísto 10 bodů si připsal pouze 4. To stačí, aby Mercedes mohl otevřít láhve šampaňského. Čtyři závody před koncem sezóny je mezi ním a Ferrari propast 172 bodů a už nikdo a nic mu nevezmou Pohár konstruktérů sezóny 2015.

Räikkönen byl potrestán za kolizi s Valtteri Bottasem v posledním kole závodu. Jezdec Ferrari po závodě řekl, že z jeho pohledu to byla běžná závodní nehoda.

"Pokusil jsem se předjet, už jsem ho tam jednou v závodu předjel a i teď jsem ho dostihl ve třetí zatáčce," řekl Räikkönen. "Byl jsem blízko a doufal jsem, že mi to opět vyjde. Když jsem jednou začal, už se to nedalo vrátit. Vjel jsem tam a netušil, jestli mě vidí. Asi ho nenapadlo, že bych se tam mohl objevit. Pak jsem se pokoušel zatočit co nejhlouběji dovnitř zatáčky, ale neměl jsem tam místo a srazili jsme se.

Pro mě to byla běžná nehoda. Pokusil jsem se předjet a takhle to skončilo. Já ale nejsem stevard."

Mladší z Finů ale o běžném závodním incidentu nechtěl ani slyšet.

"Nemyslím, že by se to dalo nazvat závodním incidentem," řekl jezdec Williamsu. "Nikoho jsem neviděl a ve vrcholu zatáčky do mě najednou někdo vrazil. Penalizace nic nezmění, protože body se mi už nevrátí."

Druhým potrestaným je Fernando Alonso. Španěl byl po závodě rád, že na chudé bodové konto McLarenu přidal alespoň 1 bod, ten ale nakonec připadl Maxu Verstappenovi. Stačila k tomu malá, 5 sekundová penalizace za nerespektování hranic tratě, na co ho jeho traťový inženýr upozornil i během závodu.