Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Räikkönen: Mercedesu velmi pomáhají režimy motoru

Räikkönen: Mercedesu velmi pomáhají režimy motoru

Do soubojů si berou ukrývané koňské síly.

Během Velké ceny Malajsie jste mohli slyšet Kimiho Räikkönena, jak Ferrari žádá o více výkonu. Nešlo o nesmyslnou žádost, Räikkönen chtěl aktivovat jiný režim motoru. V současných pohonných jednotkách se ukrývá více výkonu, než jezdci využívají po většinu závodu. Výkonnější režim může zkracovat životnost pohonné jednotky a také zvyšuje spotřebu a podle Kimiho Räikkönena je to jedna z oblastí, kde je Mercedes před ostatními. Největší výhodou je to v kvalifikaci, na začátku závodu jim to umožní ztratit se z dohledu soupeřů a prý to využívají i v soubojích.

"Jsou to jen mé domněnky. Nemůžu vědět, co dělají, ani jak velký je rozdíl, ale už jsme to několikrát viděli. Za určitých podmínek a v kvalifikacích jsou rychlejší. Všichni máme GPS, takže vidíme, že se to děje," prozradil Räikkönen, který nakonec malajský souboj s Nicem Rosbergem o třetí místo prohrál.

"Děláme maximum, víc teď udělat nemůžeme. Musíme zlepšit řadu věcí, ale to není nic nového. Pokud chceme bojovat s ostatními, musíme náš vůz zrychlit. Nic nového, většinu sezony jsou rychlejší než my. Je to jen o oblastech, které potřebujeme zlepšit. Neustále se pokoušíme zlepšovat ve všem.

V kvalifikaci nejsme tak dobří jako Mercedes a asi těžko můžeme očekávat, že je porazíme v závodě. Ale v závodě jsme lepší. Z hlediska jízdních vlastností je vůz dobrý, ale potřebujeme, aby byl rychlejší. Nyní nemáme jedno nebo dvě velmi slabá místa, která by nám dělala problémy. Potřebujeme více přilnavosti, koňských sil, prostě všeho. Snažíme se zlepšovat všechno."