Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Šéfové týmů vybrali 10 nejlepších jezdců

Šéfové týmů vybrali 10 nejlepších jezdců

Kdo byl nejlepším jezdcem sezóny 2015?

Autosport i po skončení této sezóny požádal šéfy týmů, aby každý z nich sestavil svůj žebříček deseti nejlepších jezdců sezony 2015. Jezdci na vrcholu žebříčku pak bylo přiděleno 25 bodů, za druhé místo dostal 18 a tak dále, přesně podle vzoru bodování velkých cen.

Svůj žebříček sestavili:

Toto Wolff, Mercedes
Maurizio Arrivabene, Ferrari
Sir Frank Williams, Williams
Christian Horner, Red Bull
Vijay Mallya, Force India
Franz Tost, Toro Rosso
Federico Gastaldi, Lotus (zástupce šéfa týmu)
Eric Boullier, McLaren
Monisha Kaltenborn, Sauber
John Booth, Manor

Po sečtení všech bodů se ukázalo, že šéfům týmů se v uplynulých 19 závodech nejvíce líbily výkony Lewise Hamiltona. Britský jezdec, který letos vyhrál 10 velkých cen a získal třetí titul mistra světa už tři závody před koncem sezóny, i v tomto žebříčku zvítězil s drtivou převahou. Z maximálně dosažitelných 250 bodů získal 229 a od druhého Sebastiana Vettela ho dělí 49 bodů.

Vettel po zpackané loňské sezoně opět předváděl špičkové výkony a i se slabším vozem získal 3 vítězství, díky čemuž mu šéfové týmů opět věří mnohem více než Nicu Rosbergovi. Ten může za své třetí místo vděčit především fantastickému závěru sezóny.

Na čtvrtém místě je nováček Max Verstappen. "Superstar ve výrobě" začala v F1 závodit ve věku 17 let. Mnozí se obávali, jestli je vůbec bezpečné pustit na starty velkých cen tak nezkušeného jezdce, který v té době ještě ani nesměl řídit automobil a všude ho bylo třeba vozit. Teď jsou obavy definitivně pryč a mladík zaujal především několika pěknými předjížděcími manévry.

Na nižších příčkách se umístili další mladík Red Bullu Daniil Kvjat, dvojnásobný šampion trápící se v McLarenu Fernando Alonso, finská naděje Williamsu Valtteri Bottas, letos výborně jezdící Sergio Pérez, hvězda loňské sezóny Daniel Ricciardo a dostatek bodů na desáté místo nasbíral Kimi Räikkönen. V žebříčku letos nenajdeme Felipeho Massu, Nica Hülkenberga, Jensona Buttona ani Romaina Grosjeana.

1.  Lewis Hamilton (229 bodů)
2.  Sebastian Vettel (180)
3.  Nico Rosberg (113)
4.  Max Verstappen (77)
5.  Daniil Kvjat (69)
6.  Fernando Alonso (57)
7.  Valtteri Bottas (52)
8.  Sergio Pérez (48)
9.  Daniel Ricciardo (47)
10. Kimi Räikkönen (37)