Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pierre Gasly zůstane juniorem Red Bullu

Pierre Gasly zůstane juniorem Red Bullu

Druhý rok v GP2 ale musí být mnohem lepší.

19letý Pierre Gasly zůstává v juniorském programu Red Bullu pro mladé jezdce. Po tom, co se Daniil Kvjat, Carlos Sainz i Max Verstappen během dvou let přesunuli do F1, zůstal Red Bull Junior Team značně zeštíhlený a kromě Calluma Ilotta, který ještě loni jezdil v motokárových soutěžích, v něm zůstali pouze Gasly a Dean Stoneman.

Gasly byl loni druhý v sérii Formule Renault 3.5, hned za Carlosem Sainzem a letos měl své kvality předvést v GP2. Rok 2015 ale nedopadl podle jeho představ a obsadil až 8. místo. Přesto zůstává v juniorském programu, ačkoli ještě neví, zda zůstane i testovacím jezdcem týmů Red Bull a Toro Rosso.

"Ano, určitě zůstanu," řekl Gasly v rozhovoru pro Motorsport. "Ale ještě jsme nenašli cestu, jak pokračovat v GP2 a moje role náhradního jezdce Red Bullu už oficiálně skončila. Musím čekat, co řekne Helmut (Marko, poradce Red Bullu pro motorsport a šéf juniorského programu).

Jako náhradník pilotů F1 se mladík účastnil týmových porad Red Bull Racingu po trénincích, kvalifikacích i závodech, poslouchal týmové rádio a hleděl přes rameno závodním jezdcům vždy, když měl příležitost. Cesta do tohoto týmu však vede přes Toro Rosso, a pokud tam chce nahradit Verstappena nebo Sainze, měl by příští rok získat titul šampiona GP2. Chráněnci Red Bullu mají otevřenou cestu do F1, ale nic nedostávají na stříbrném podnose.

"Je to tvrdý program. Stačí, že na jednom stupni nepodáte očekávaný výkon, a jste venku. To se to stalo Alguersuarimu a Buemimu, přitom jsou to dobří jezdci. Je to náročné a dostávají nás pod obrovský tlak, ale prostě chtějí jen ty úplně nejlepší. Tlak je součástí hry."

Velkou výhodou programu Red Bullu je tým Toro Rosso.

"Systém funguje. Pokud se někomu daří v juniorské sérii, posadí ho do Toro Rosso a pak do Red Bullu. Jezdci u Ferrari a ostatních týmů to mají těžší, protože nikdo jiný nemá juniorský tým, kde by mohl dát šanci mladým jezdcům."