Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso: Ve hře byla i výměna za Hamiltona

Alonso: Ve hře byla i výměna za Hamiltona

Odchodu z Ferrari nelituje, v McLarenu je šťastnější.

Fernando Alonso se během rozhovoru pro španělské rádio Cadena Ser vrátil k událostem léta 2014. Dvojnásobný mistr světa byl v té době rozhodnut odejít z Ferrari a Ferrari potají jednalo se Sebastianem Vettelem. Dvojnásobný mistr světa přiznal, že se snažil zorganizovat výměnu za Lewise Hamiltona, až pak si vyslechl nabídku od McLarenu a Hondy.

"Ano, byla tu taková nabídka. Okolnosti tuto možnost dostaly do hry, ale Ferrari bylo proti. Právě mi nabízeli prodloužení mé smlouvy do roku 2019, ale Ferrari mě nepřesvědčilo, a tak jsem šel do McLaren-Honda. Ani nevím, jestli o tom Hamilton věděl."

Nelituje tedy, že namísto setrvání ve Ferrari se přidal k stáji, která loni obsadila předposlední místo?

"Ne, nikdy. Mám dobré vzpomínky, roky ve Ferrari byly velmi dobré roky, pět opravdu nezapomenutelných let. Přál bych si, aby každý jezdec mohl jednou závodit za Ferrari. Je to unikátní zážitek. Ale dospěl jsem k přesvědčení, že moje éra tam končí. Jsem spokojený s tím, co jsme společně dosáhli, ale nechybí mi to," řekl Alonso, tentokrát v rozhovoru pro Cope.

"Nezačalo se to nejlíp, ale jak jsem již řekl, potřeboval jsem změnu a měl jsem pocit, že můj čas ve Ferrari vypršel. Měl jsem na stole nabídku do roku 2019, ale nepodepsal jsem ji. Nevím, kolik lidí by se rozhodlo stejně, ale takový už jsem. Dělám vlastní rozhodnutí založené na intuici a mých pocitech a ve Ferrari jsem už cítil únavu, fyzickou i duševní. Bylo těžké dávat ze sebe v každém závodu všechno.

Bojovali jsme o nejvyšší pozice, ale atmosféra byla jako na pohřbu. Bylo těžké mluvit s lidmi z Ferrari, fanoušky a tiskem. Ve Ferrari se počítají pouze vítězství, a když nepřicházejí, nastává zmatek.

Užil jsem si to tam, ale teď si F1 užívám víc, přestože jsem jezdil 10 míst za nimi a letos snad budeme blíže. Neexistovala reálná šance vyhrát s Ferrari. Loni se jim to nepodařilo a letos mohou být v lepší pozici, ale pochybuji, že se jim to podaří. Proto jsem raději šel do nového projektu, moje kariéra to už potřebovala."