Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Surtees: Hamilton by se mohl nad "halo" ještě zamyslet

Surtees: Hamilton by se mohl nad "halo" ještě zamyslet

Tradice a vzhled nejsou nejdůležitější.

Legenda Formule 1 John Surtees apeluje na Lewise Hamiltona, aby ještě přehodnotil svůj postoj k zavedení ochranné konstrukce halo. Úřadující šampion se k halo oficiálně nevyjádřil, zato ale jeho vzhled tvrdě zkritizoval na sociálních sítích.

Surtees jezdil v F1 od roku 1960 do roku 1972 a je jediným jezdcem, kterému se podařilo získat mistrovské tituly v F1 i v MS motocyklů. Sám prožil všechna nebezpečí, které na jezdce číhali v 50. a 60. letech minulého století, ale v roce 2009 přišel o 18letého syna Henryho. Během závodu série F2 ho trefila letící pneumatika, což je přesně ten typ nehody, které by mohlo Halo zabránit.

"Lewis by se možná mohl nad halo ještě zamyslet. Popřemýšlet o odpovědnosti, kterou má jako mistr světa," cituje Surteese The Telegraph. "Bylo by dobré, kdyby změnil svůj postoj a raději udělal maximum pro to, aby halo bylo co nejméně rušivé.

Po tragické nehodě jsem přišel o Henryho a s halo by se takové nehody už nemusely opakovat. Dokážu tuto první Lewisovu reakci pochopit, protože kdybych ještě závodil, asi bych řekl to samé. Ale nad takovými věcmi se musíte hlouběji zamyslet a vzít v úvahu i důsledky, které může mít odmítnutí takové věci.

Lewis je vynikající závodník a jeho názor je pro lidi důležitý. Mluví z pohledu někoho, komu záleží na tradicích a na jízdě v otevřeném a ničím nechráněném kokpitu. Jenže někdy je změna nutná a je možné, že když se věci už jednou daly do pohybu, tak FIA ani nebude mít jinou možnost, jen odhlasovat úpravu pravidel."