Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pirelli připravuje odolnější pneumatiky

Pirelli připravuje odolnější pneumatiky

Příští rok použije odlišné směsi.

Sportovní šéf Pirelli během rozhovoru pro ESPN prozradil, že italský výrobce pneumatik začal pro příští sezónu vyvíjet odolnější pneumatiky. V roce 2017 by se pneumatiky neměly opotřebovávat tak rychle jako v uplynulých sezónách, ale po dosažení určitého bodu opotřebení rychle ztratí přilnavost a jezdec bude nucen zajet na výměnu. Tím by se F1 měla vyhnout jednozastávkovým závodům.

Efekt rychlé ztráty přilnavosti, tzv. pád z útesu, chtělo Pirelli dosáhnout už letos pomocí vrstvení materiálů. Nejvrchnější vrstva má mít lepší vlastnosti než ta pod ní, takže když se první vrstva opotřebuje a asfaltu se začne dotýkat druhá, měl by jezdec okamžitě pocítit velký rozdíl. Na první pokus to ale nevyšlo podle představ Pirelli a jezdci přechod (téměř) nepociťují.

"Pravděpodobně za to mohou vlastnosti materiálu, který nezpůsobuje dostatečně velkou ztrátu rychlosti," řekl Paul Hembery. "Samozřejmě je to závislé taky od profilu opotřebení, ale k dosažení požadovaného efektu budeme potřebovat jiné vlastnosti."

Následně Hembery prozradil, že se o to pokusí znovu, tentokrát s pneumatikami s menší degradací a méně citlivými na přehřívání.

"Naším záměrem bylo změnit vlastnosti směsi tak, aby se po dosažení určité úrovně opotřebení (výrazněji) změnily (jízdní) vlastnosti, což by se projevilo takovou ztrátou rychlosti, že jezdec by musel zajet do boxů na výměnu. Pravděpodobně to bude zřetelnější v sezoně 2017, kdy budeme mít nižší degradaci a širší teplotní rozmezí."

Jaká je záruka, že se to příští rok podaří nastavit správně? Pirelli spoléhá na testovací jízdy během sezóny, kterých mělo loni velmi málo. Nejprve ale bude třeba připravit vůz s podobnými vlastnostmi, jako budou mít vozy sezóny 2017.