Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy čekají na pneumatiky do větrných tunelů

Týmy čekají na pneumatiky do větrných tunelů

Pirelli pneumatiky má, ale nedá.

Týmy F1 by už potřebovaly pořádně nastartovat vývoj prvního vozu nové generace startující sezónou 2017, ale kromě přetrvávající nejistoty ohledně některých oblastí nových technických předpisů je brzdí i absence pneumatik použitelných ve větrných tunelech.

Týmy ve svých tunelech testují zmenšené modely vozů, a aby získaly přesná čísla, potřebují stejně zmenšené modely pneumatik. Jejich rozměry se přitom také zásadně změní, šířka předních vzroste z 245 na 305 milimetrů a zadních z 325 na 405 mm. Důležitá přitom není pouze šířka, ale i tvar pneumatik zatížených hmotností vozu a aerodynamickým přítlakem.

Pirelli však tyto pneumatiky zatím neposkytlo, takže týmy svůj vývoj omezují na CFD simulace. Pirelli přitom pneumatiky už vyrobilo, ale ještě nemá smlouvu.

Sezóna 2016 je poslední sezónou současného kontraktu. Pirelli porazilo Michelin v soutěži o smlouvu na roky 2017 až 2019 a spolupracuje na tvorbě nových pravidel, ale smlouva ještě nebyla podepsána. A dokud výrobce pneumatik nemá na příští rok smlouvu, pneumatiky sloužící vývoji monopostů pro příští rok nedodá.

"Fyzicky je máme," řekl Paul Hembery, sportovní ředitel Pirelli. "Nejprve ale potřebujeme dotáhnout detaily kontraktu s FIA a následně se dohodnout s týmy. Kromě toho ještě nebyla oznámena finální podoba předpisů."

Důležitým "nedotaženým detailem" je zřejmě testování. Pirelli při vývoji pneumatik už léta doplácí na pravidly omezený počet testovacích dnů všech týmů F1. Už mu bylo přislíbených 12 testovacích dnů, každý z dvěma až třemi vozy. Dokud ale nebudou připraveny první reálné vozy sezóny 2017, bude muset někdo upravit starší vůz tak, aby pneumatiky během jízdy zatěžoval alespoň přibližně stejným způsobem.