Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Kovalainen a Francie jsou vítězi Závodu šampionů

Kovalainen a Francie jsou vítězi Závodu šampionů

Na pařížském Stade de France.

Mladý finský závodník série Nissan World Series Heikki Kovalainen porazil ve finále Závodu šampionů (Race of Champions) na pařížském Stade de France sedminásobného mistra světa formule 1 Michaela Schumachera. A to dokonce v jeho vlastní značce. Získal tak titul "Champion of Champions".

Ve finále, které bylo jedním z vrcholů celého dne, spolu závodili ve vozech Ferrari 360, ale jezdilo se i s vozy rally a buginami. Na speciálním okruhu připomínajícím krátké rychlostní zkoušky z MS rally uprostřed fotbalového stadionu se utkala mnohá slavná jména ze všech známých motoristických soutěží.

V Paříži se ukázali mj. Felipe Massa, David Coulthard, Jean Alesi, Colin McRae, Sebastien Loeb, Sebastien Bourdais, Kenny Brack, Mattias Ekstrom, Marcus Gronholm, Armin Schwarz či Tony Kanaan, ale i další.

Heikki Kovalainen by vyhrál, i kdyby cílovou pásku neproťal jako první, neboť Schumacher dostal penalizaci 10 sekund za kontakt s ochrannou bariérou.

V soutěži národů Michael Schumacher svou chybou (zpomalil, protože si myslel, že již závod skončil, načež postoupila Brazílie) způsobil vypadnutí Německa, domácí Francie měla dvě zastoupení (druhý tým pod označením Playstation a oba týmy se utkaly hned na začátku - postoupila Francie).

Ve finále se utkaly Finsko a Francie, po čtyřech rozjíždkách z pěti byl stav 2:2. Do vozů Ferrari 360 usedli Heikki Kovalainen a Jean Alesi, Fin měl ale problémy se svým vozem a Alesi jej brzy dojel, načež vystoupil z vozu a začal oslavovat. Neuvědomil si ovšem, že ještě neproťal cílovou čáru! Ke spokojenosti drtivé většiny diváků v ochozech si brzy uvědomil svou chybu a stačil ji včas napravit.