Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Šampionem virtuální formule E je Vandoorne

Šampionem virtuální formule E je Vandoorne

Mezi e-sportovci slavil Siggy

O víkendu vyvrcholil virtuální šampionát formule E s názvem Race at Home Challenge. Na programu byly hned dva podniky. Zatímco předposlední klání sezony se uskutečnilo v sobotu a piloti se během něj představili stejně jako o týden dříve v ulicích New Yorku, finálovou bitvu hostil v neděli Berlín. Během závěrečného měření sil navíc mohli reální závodníci získat hned dvojnásobný počet bodů.

V nejlepší pozici zahajoval víkend Stoffel Vandoorne, který se po triumfu v šestém mistrovském závodě posunul do čela průběžného pořadí. V sobotu se ale pilotovi Mercedesu cesta za titulem zkomplikovala.

Byl to totiž jeho rival v boji o celkové prvenství Pascal Wehrlein z Mahindry, který neměl během předposledního klání sezony konkurenci. Německému jezdci se zadařilo již v kvalifikaci, v níž si vyjel pole position a díky zisku bonusu snížil svou ztrátu na Vandoornea v celkovém pořadí ze dvou bodů na jeden. Po závodě, ve kterém se mu podařilo způsobem start-cíl zvítězit, pak průběžné první místo převzal.

Jako druhý projel cílem pilot stáje Nissan e.dams Oliver Rowland a na třetím místě původně skončil náhradník za vyhozeného Daniela Abta u Audi Kelvin van der Linde. Vandoorne byl odmávnut jako čtvrtý.

Později ale Rowland s Vandoornem obdrželi penalizace. Prvně jmenovaný putoval ze druhé příčky na čtvrtou, Vandoorne se propadl na pátou pozici a namísto 13 bodů tak rozšířil své konto pouze o 11 (kromě 10 bodů za umístění získal také jeden za nejrychlejší kolo). Na druhém místě byl nakonec klasifikován Van der Linde a třetí příčku obsadil předtím pátý Maximilian Günther (BMW i Andretti Motorsport).

Do závěrečného klání tedy vstupoval jako lídr šampionátu Wehrlein s náskokem čtrnácti bodů na Vandoornea. Matematická šance na celkové prvenství stále žila ještě také u třetího Günthera, který za vedoucím mužem zaostával o 42 bodů.

Po kvalifikaci mohl být Wehrlein relativně klidný. V ní totiž nestačil pouze na vítězného Rowlanda a pro start si vyjel druhou příčku. Vandoorne obsadil třetí místo a Günther skončil čtvrtý.

V závodě ovšem stačilo jen pár zatáček a Wehrleinovy šance na zisk titulu utrpěly velkou ránu. Sébastien Buemi (Nissan e.dams) obdržel ťukanec od Edoarda Mortary a následně popostrčil Vandoornea. Belgičan posléze kolidoval s Wehrleinem, který se vzápětí dostal do hodin a propadl se až na chvost pole.

Ve zbytku závodu se pilot Mahindry dokázal probojovat na devátou příčku. Nakonec byl ale klasifikován jako dvanáctý a odešel tak s prázdnou. Při snaze vrátit se zpět do závodu totiž se svým monopostem po trati couval a obdržel tak desetisekundový trest.

V sobotu sice Pascal Wehrlein kraloval, neděle mu již ale podle představ nevyšla... Foto: Mahindra

Naopak Vandoorne projel cílem jako druhý za vítězem Rowlandem a ještě k tomu opět zajel nejrychlejší kolo závodu. Po tomto výkonu si připsal 38 bodů a stal se šampionem. Na třetí příčce se v závodě umístil Günther.

Celkově se absolutnímu vítězi podařilo nasbírat 154 bodů. Konečné manko druhého Wehrleina činí 24 bodů. Třetí nakonec po nedělním vítězství končí Oliver Rowland (-32 bodů). Mercedes se ale mohl radovat také v týmovém hodnocení, kde se 172 body triumfoval před druhým Nissanem e.dams (151 bodů) a třetí Mahindrou (132 bodů).

„Těší mě, že jsem zvítězil. Byl to obtížný den,“ uvedl v cíli šampion. „Start byl opravdu chaotický. Podařilo se mi dobře začít a dostal jsem se vedle Pascala. V nájezdu do druhé zatáčky jsem ale obdržel ránu zezadu a to ho (Wehrleina) poslalo do hodin,“ pokračoval. „Bylo by pěkné svést pořádnou bitvu na trati. V pár závodech mi ale také štěstí nepřálo a jedná se pro nás o zasloužené vítězství.“

V sobotním závodě virtuálních jezdců a speciálních hostů zvítězil Lucas Müller (Mahindra) před druhým Kevinem Siggym (BMW i Andretti Motorsport) a třetím Joshuou Rogersem (Porsche). V rozhodujícím nedělním velkém finále, do kterého závodníci vyráželi podle umístění v průběžném pořadí a jehož výsledky zároveň představovaly i konečnou podobu klasifikace šampionátu, se po startu z pole position radoval Siggy. Slovinec se za odměnu může těšit na test skutečného monopostu formule E. Druhý dojel Müller a třetí Petar Brljak (NIO).

zdroj: FORMULE.cz