Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton ovládl Silverstone

Hamilton ovládl Silverstone

Velká cena Velké Británie - závod

Vítejte na Formule.cz a při sledování Velké ceny Velké Británie! Závod na území Anglie je pevnou součástí kalendáře závodů MS F1 už od první sezóny v roce 1950. K zármutku tradičních britských týmů, je nejúspěšnějším týmem na britské půdě italské Ferrari, které má na kontě už 15 vítězství. McLaren jich má 14, Williams 10, Lotus 8 a Mercedes 4. Německá automobilka vyhrála poslední 3 závody a jedno si připsala v roce 1955. Před startem letošního závodu má ke zvýšení svého účtu blíž než všichni soupeři, oba její vozy stojí v první startovní řadě.

Pole position včera vybojoval Lewis Hamilton, jeden z trojice domácích závodníků. Nico Rosberg byl o 3 desetiny sekundy pomalejší než týmový kolega, ale o 7 rychlejší než Max Verstappen z Red Bullu. Tomu se poprvé od přestupu do A-týmu výrobce energetických nápojů podařilo v kvalifikaci překonat Daniela Ricciarda, který se musel smířit se čtvrtou startovní pozici. Pátá patří Kimimu Räikkönenovi a po jeho boku měl stát Sebastian Vettel, ten ale po výměně převodovky odstartuje až z jedenáctého místa. Mezi Räikkönenem a Vettelem jsou Valtteri Bottas, Carlos Sainz, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso a Sergio Pérez, dvanácté místo včera obsadil Felipe Massa. Fanoušci budou povzbuzovat sedmnáctého Jensona Buttona a osmnáctého Jolyona Palmera. Marcus Ericsson bude po tvrdé havárii v posledním tréninku a vynechání kvalifikace startovat v náhradním voze Sauberu z konce boxové uličky.

Pirelli se podruhé v sezoně rozhodlo jezdcům nabídnout tři své nejodolnější typy pneumatik - tvrdé (s oranžovým pruhem), středně-tvrdé (bílé) a měkké (žluté). Obává se ale, že tvrdé pneumatiky kvůli drolení nevydrží víc kol než bílé. V Silverstone ale prší a přestože déšť polevuje, startovat se bude za bezpečnostním vozem. Všichni jezdci mají nasazeny pneumatiky s modrým pruhem, tedy pneumatiky na mokrou trať. Pokud bude trať usychat, uvidíme je přezouvat na přechodné pneumatiky označené zeleným pruhem.

Prvním vozem v první zatáčce závodu tedy byl safety car, Marcusu Ericssonovi se smazala nevýhoda startu z boxové uličky.

"Trať bude brzy zralá na přechodné," oznámil Hamilton týmu i nedočkavým divákům, zatímco i ve třetím kole sledoval zadek bezpečnostního vozu, také značky Mercedes. "Můžeme závodit, Charlie," začal Hamilton komunikovat přímo s ředitelem závodu, ale ten ho poslal i do pátého kola za safety carem. V šestém se už ale závodilo.

Ředitel závodu to nejspíš s péčí o jezdce opět přehnal a safety car následoval do boxové uličky dlouhý vláček zájemců o přechodné pneumatiky… Hamilton, Rosberg, Verstappen, Ricciardo, Pérez, Massa, Kvjat, Button, Palmer i Haryanto zůstali na trati. Prvním na zelených pneumatikách byl třináctý Räikkönen. Hamilton se už během prvního kola vzdálil Rosbergovi, Vettel zastávkou klesl na 18. místo. V dalším kole už byli na zelených i Ricciardo, Massa, Kvjat a Button. Ricciardo se vrátil přímo před Räikkönena a Wehrlein uvízl v kačírku. Ředitelství závodu aktivovalo virtuální safety car. Během virtuálního safety caru mohou jezdci zajet pro nové pneumatiky a nepřijít o pozici, což využili zbylí jezdci na zelených pneumatikách.

Pořadí na startu bylo uprostřed pole minulostí, zastávky zamíchaly pořadím, ale vpředu se až tak moc nezměnilo. Vedl Hamilton s velkým náskokem před Rosbergem a na třetím místě se držel Verstappen. Mezi mladého Holanďana a Ricciarda se ale nacpal Pérez. Šesté místo patřilo Räikkönenovi následovanému Sainzem, Massou, Bottasem a desátým Hülkenbergem. Vettel se už v 10. kole objevil za jedenáctým Alonsem. Hülkenbergovi nevyšel útok na Bottase a zůstal pod tlakem ze strany Alonsa a k této trojici se rychle přibližoval Vettel. Bottas ale tlaku neodolal a svůj vůz roztočil v závěrečném sektoru. Vrátil se na trať, ale daleko od bodů.

Räikkönen absolutně nestíhal Ricciardovu tempu a Australan si rychle vytvořil 10 sekundový náskok, zatímco jeho kolega se přibližoval k Rosbergovi. 

Massa převzal Bottasovy obranářské povinnosti a úspěšně za sebou držel Hülkenberga, Alonsa i Vettela, který překvapivě neútočil a jen se vezl ve vláčku. Po 15. kolech se čtyřnásobný mistr světa odvážil přezout na slicky s bílým pruhem. V 16. kole už byl Verstappen nalepen na Rosbergovi a neprojevil špetku respektu. Potrestal první zaváhání jezdce Mercedesu, ukázal mu zadní křídlo a vybral se za Hamiltonem. V dalším kole se boxy zaplnily jezdci na suchých pneumatikách. Palmer se do uličky pohnul bez pravého zadního kola a ztratil hodně času.

Začátek 18. kola a Rosberg, Pérez a Ricciardo zajeli pro bílé pneumatiky. Ve stejném kole přišla chyba čtyřnásobného šampiona, po výjezdu na mokrý trávník předvedl hodiny. Změny pořadí pokračovaly v rychlém tempu a už v devatenáctém jsme viděli, jak se Verstappen vrátil 4 sekundy před Rosberga, Hamilton zůstal po výměně první. O kolo později nezvládl stejnou zatáčku Sainz, ale zůstal na asfaltu a spadl pouze na 8. místo. V závodě už nepokračovali Wehrlein, Ericsson, Grosjean ani Haryanto. Palmer jezdil s jednokolovou ztrátou.

28. kolo a Hamilton mimo trať! Byl to malý výjezd a Verstappen ho následoval, takže Brit nic neztratil a Holanďan měl za zadním křídlem Rosberga. Mercedes by měl být na suché trati rychlejší, ale Verstappen se rychle dostal z dosahu DRS. Vettel se probral v 29. kole, předjel Kvjata.

V následujících minutách byla nejzajímavější dvojice na druhém a třetím místě, Verstappen za dvěma pomalejšími vozy ztratil svůj náskok a Rosberg opět jel v dosahu DRS. V 32. kole naznačil útok, ale Verstappena pouze postrašil. Pérez dalším jezdcem chybujícím při brzdění do Abbey (1. zatáčky). O pozici nepřišel, ale o čas ano a pneumatikám také nepomohl.

V 35. kole jsme viděli Rosberga a Verstappena v souboji kolo na kolo v 15. i 16. zatáčce, ale pořadí zůstalo nezměněné. Rosberg už byl na rovinkách evidentně rychlejší a Verstappen se soustředil na hlídání vnitřní stopy následujících zatáček. Navzdory souboji zůstával 7.5 sekundy za Hamiltonem. 

Souboj bývalého a současného jezdce Ferrari skončil Massovou stížností, že ho Vettel vytlačil mimo trať. Němec získal deváté místo. V 39. kole skončil Verstappenův boj o druhé místo a Rosberg téměř okamžitě zmizel i z dosahu DRS. Massa se vzdal desátého místa kvůli novým žlutým pneumatikám. Palmer odstoupil ze závodu. V 41. kole měl Vettel devět sekund před sebou Sainze, ale i v případě předjetí by skončil v pořadí za ním. Stevardi mu za souboj s Massou udělili 5 sekundovou penalizaci.

Rosberg pomalu zmenšoval Hamiltonův náskok, ale Räikkönen mohl už v 44. kole začít útočit na pátého Péreze. Mohl si dovolit mnohem ostřejší průjezdy zatáček, ale na rovince ani s DRS nikdy neměl dostatek rychlosti.

Rosberg v 47. kole oznámil problém s převodovkou! V jediném kole ztratil z dohledu Hamiltona a Verstappen ho uviděl 2 sekundy před sebou. Z boxové zídky dostal radu přeskakovat 7. převodový stupeň a ze šestky rychle řadit osmičku. Útoku na Hamiltona byl konec, musel se pokusit ubránit druhé místo až do cíle. Räikkönen mimo pozornost kamer předjel Péreze. 3 kola před cílem se Verstappen pokoušel dostat do DRS zóny za Rosbergem.

Lewis Hamilton suverénně vyhrál Velkou cenu Velké Británie a v šampionátu se opět přiblížil vedoucímu Nicu Rosbergovi! Tomu se podařilo ubránit druhé místo a Verstappenovi tedy po pěkném souboji zůstalo třetí místo. Hamiltona a Rosberga nyní v šampionátu dělí pouze 4 body. Rosbergovi ještě hrozí penalizace za přijetí rady z boxové zídky.


Jezdec
Tým
Ztráta Body
1 Lewis Hamilton Mercedes   25
2 *Nico Rosberg Mercedes 6.911 18
3 Max Verstappen Red Bull 8.250 15
4 Daniel Ricciardo Red Bull 26.211 12
5 Kimi Räikkonen Ferrari 69.743 10
6 Sergio Perez Force India 76.941 8
7 Nico Hulkenberg Force India 77.712 6
8 Carlos Sainz Toro Rosso 85.858 4
9 Sebastian Vettel Ferrari 91.654 2
10 Daniil Kvjat Toro Rosso 92.600 1
11 Felipe Massa Williams 1 kolo 0
12 Jenson Button McLaren 1 kolo 0
13 Fernando Alonso McLaren 1 kolo 0
14 Valtteri Bottas Williams 1 kolo 0
15 Felipe Nasr Sauber 1 kolo 0
16 Esteban Gutierrez Haas 1 kolo
0
17 Kevin Magnussen Renault

18 Jolyon Palmer Renault

19 Rio Haryanto Manor

20 Romain Grosjean Haas

21 Marcus Ericsson Sauber

22 Pascal Wehrlein Manor


*Nico Rosberg po penalizaci klesl na třetí místo