Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

VC Singapuru hrozil teroristický útok

VC Singapuru hrozil teroristický útok

Teroristé chtěli zaútočit raketami.

Singapurská policie odhalila a zmařila plán na teroristický útok, ke kterému mělo dojít příští měsíc během Velké ceny Singapuru 2016. Místní skupina plánovala raketový útok, přičemž rakety měly být vypuštěny z indonéského ostrova Batam ležícího 16 kilometrů od města Singapur. Skupina měla být údajně napojena na organizaci Islámský Stát.

"Tenhle případ ukazuje, že naši nepřátelé hledají různé způsoby, jak by na nás mohli zaútočit," řekl Singapurský ministr zahraničních věcí, Kasi Shanmugam. „Teroristé se snaží projít přes naše kontrolní stanoviště, útočit zvenčí a k tomu se přidávají útoky takzvaných osamělých vlků."

31letý Gigih Rahmat Dewa a pět dalších podezřelých byli zadrženi poté, co policie zachytila ​​jejich komunikaci přes diskusi na internetovém sociálním médiu. Stopa má údajně vést až k Bahrunu Naimovi obviněnému ze zorganizování masakru, ke kterému došlo před šesti měsíci v Jakartě a který se nyní ukrývá pod ochranou Islámského Státu.

"Vypadá to tak, že muž z Batamu byl radikalizován prostřednictvím sociálních médií, přesněji přes Facebook, ne přímo," řekl mluvčí singapurské policie, Boy Rafli Amar, agentuře Reuters. "Útok nebyl potvrzený, ale skupina o něm diskutovala na sociálním médiu. Také komunikovali s Bahrunem Naimem, který se nachází v Sýrii. Vše svědčí o tom, že jim poslal zdroje i instrukce."

Není zřejmé, zda by taková skupinka byla skutečně schopna zrealizovat raketový útok. Policie při domovní prohlídce našla pouze materiály na zhotovení výbušniny, střelné zbraně a šípy. Návštěvníci závodu musí počítat s posílením bezpečnostních opatření.