Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kontroverze Lewise Hamiltona…

Kontroverze Lewise Hamiltona…

… aneb co se stane, když jezdec urazí novináře.

Lewis Hamilton nepochybně patří k nejlepším, ale i nejkontroverznějším jezdcům současné F1. V Japonsku, kde se slušnost nesmí brát na lehkou váhu, nejprve na čtvrteční tiskovce rozhněval mezinárodní smetánku žurnalistů motoristického sportu hraním se s mobilem a věnováním pozornosti sociální síti Snapchat, následně prohlásil, že tiskovky jsou nudné a raději by odpovídal na otázky fanoušků než žurnalistů a v sobotu dal stejným žurnalistům pozvaných na tiskovku Mercedesu košem. Akce vyvolává reakci a ESPN sepsala seznam věcí, kterých se britský jezdec během své kariéry v F1 dopustil. Za 10 let se toho docela nasbíralo.

Odebrání řidičského průkazu

Měsíc poté, co ve své první sezoně v F1 těsně prohrál boj o mistrovský titul, mu policie na severu Francie naměřila rychlost 195 km/h. Jelikož byl "velmi zdvořilý a spolupracoval", potřeboval osobního šoféra pouze měsíc.

Klamání stevardům v Austrálii

O rok a pár měsíců později už byl Hamilton úřadujícím mistrem světa, ale McLaren nepatřil k týmům, které se na velkou změnu technických pravidel před sezónou 2009 připravily nejlépe, a v Austrálii musel Hamilton bojovat o každý bod. Přitom si pomohl i předjetím toyoty Jarna Trulliho za safety carem, což bylo v pořádku, protože Trulli vyjel mimo trať. Pak dostal instrukci pustit ho zpět, co udělal, ale po závodě stevardům tvrdil, že Trulliho nepouštěl a Ital proto dostal trest za předjíždění za safety carem. Až v Malajsii vyplula pravda napovrch, Hamilton byl diskvalifikován, McLaren vyhodil sportovního ředitele a mladý zahanbený Hamilton fanouškům později tvrdil, že zvažoval ukončení kariéry.

Pálení pneumatik

Opět problém s policií a opět Austrálie. Hamilton musel v roce 2010 zaplatit pokutu, protože policie si všimla obláčky kouře zpod jeho pneumatik obutých na automobilu značky Mercedes. Takové předvádění se v ulicích je v australském státě Victoria zakázáno a místní politik nazval Hamiltona blbcem.

"Možná proto, že jsem černý"

Poté, co v Monaku v roce 2011 dostal dvě penalizace za incidenty s Felipe Massou a Pastorem Maldonadem, neváhal citovat fiktivní postavu (bělocha) Ali G. "Možná proto, že jsem černý. Nevím. Tak to řekl Ali G,“ odvětil Hamilton žertem na otázku BBC, proč asi byl již po pěti ze šesti závodů předvolán do místnosti stevardů. Stevardům to vtipné nepřišlo a Hamilton od nich dostal další pozvánku.

Zveřejnění citlivých informací

Sociální sítě dostaly Hamiltona do problémů i po kvalifikaci na VC Belgie 2012. Nerozvážný Hamilton chtěl svým fanouškům ukázat, kolik času ho na rovinkách stálo použití jiné verze zadního křídla, než měl jeho týmový kolega Jenson Button. Z porovnání telemetrických údajů ale McLaren nebyl zrovna nadšený, jezdec zveřejnil citlivé údaje, jakými jsou světlá výška nebo brzdná síla. Button pak ještě fanoušky upozornil, že Hamilton kvůli křídlu ztrácel na rovinkách, ale získával v zatáčkách.

Postříkána slečna

Postříkat šampaňským nejen soupeře, ale i blízko stojící "grid girls" bylo do roku 2015, alespoň v Evropě, poměrně běžné. Pak ale Hamilton při oslavě vítězné VC Číny překvapil místní modelku zásahem rovnou do obličeje, fotografie obletěly svět a…

Havárie v Monaku

Jezdci F1 v Monaku havarují poměrně často, Hamilton ale havaroval ve svém Pagani Zonda na parkovišti a obětí nebyla svodidla, ale tři zaparkované automobily. Hamilton údajně nebyl pod vlivem alkoholu, jenom velmi unavený. Součástí vysvětlení bylo pořádání narozeninové oslavy pro mámu i sponzorské povinnosti, které ale před VC Brazílie zmeškal, protože si musel odpočinout.

Selfie na motorce

Při jízdě patří ruce na volant, v případě motocyklu na řídítka. Hamiltona letos z porušení tohoto pravidla na Novém Zélandu téměř usvědčilo jeho vlastní video na Snapchatu. Novozélandské úřady ale usoudily, že video není dostatečně dobrým důkazem a Hamilton nasedl na letadlo do Melbourne.