Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

FIA vyšetřuje Vettelův slovní útok na Whitinga

FIA vyšetřuje Vettelův slovní útok na Whitinga

Může mu udělit důtku i zákaz startu.

FIA po Velké ceně Mexika rozhodla, že bude muset prozkoumat celý Vettelův emocionální výbuch a hlavně tu část, kde něco odkazuje Charliemu Whitingovi. Whiting je po prezidentovi FIA, Jeanu Todtovi, nejdůležitější osobou FIA zapojenou do dění v F1. Je bezpečnostním delegátem, šéfem technického oddělení, má na starost starty velkých cen, ale v tomto případě vystupuje hlavně jako ředitel závodu.

V už vícekrát rozebírané situaci na konci závodu, se Vettel ocitl mezi dvěma vozy Red Bullu, přičemž nejrychlejším jezdcem z celé trojice byl Daniel Ricciardo jezdící za ním a nejpomalejším Max Verstappen jezdící před ním. Poté, co si Verstappen v souboji pomohl vynecháním druhé zatáčky, očekával Vettel okamžité přenechání pozice. Verstappen se ale pozice nevzdal a zároveň dal pomalou jízdou Ricciardovi šanci zaútočit. Vettel byl pořádně naštvaný, co v přímém přenosu slyšeli všichni televizní diváci. Řediteli závodu dvakrát vzkázal "f*** off", v angličtině velmi oblíbené slovní spojení, které je ale rozhodně možné brát jako urážku.

FIA už má s rozzuřenými jezdci určité zkušenosti a její sportovní pravidla přímo zakazují "slova, činy nebo písemnosti, které by způsobily morální újmu nebo ztrátu FIA, jejím orgánům, jejím členům nebo jejím vedoucím pracovníkům“.

Vettel si velmi rychle uvědomil, co udělal a podle několika zdrojů se stihl Whitingovi omluvit dříve, než si ten jeho slova vůbec stihl vyslechnout, protože na konci závodu měl spolu se stevardy plné ruce práce. Jean Todt přesto po závodě potvrdil, že incident se bude vyšetřovat.

"Máme lidi shromažďující fakta o tomto incidentu. Později se uvidí, zda podnikneme nějaké kroky," prezident šéf FIA.

V případě, že FIA ​​uzná Vettela vinným, může mu udělit kterýkoli z pestré palety trestů zahrnujících oficiální důtku, finanční pokutu i suspendování. Situace vypadá docela vážně, zahraniční média informují, že Vettel už FIA i Whitingovi poslal písemnou omluvu.

Christian Horner, bývalý Vettelův šéf, se nechal slyšet, že bude překvapen, pokud FIA ​​neuzná Vettela vinným z porušení pravidel. Avšak předpokládá, že záležitost se uzavře pokáráním.