Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Šéfové týmů vybrali nejlepšího jezdce sezóny 2016

 Šéfové týmů vybrali nejlepšího jezdce sezóny 2016

Nico Rosberg jím není.

Autosport se každý rok na konci sezóny zeptá zástupců všech týmů F1, kdo byl podle nich nejlepším jezdcem uplynulých dvanácti měsíců. Tentokrát se mu podařilo získat názory všech šéfů týmů, jen Claire Williams hlasovala místo svého otce.

Hlasovali:
Toto Wolff, Mercedes
Christian Horner, Red Bull
Maurizio Arrivabene, Ferrari
Vijay Mallya, Force India
Claire Williams, Williams
Éric Boullier, McLaren
Franz Tost, Toro Rosso
Günther Steiner, Haas
Fred Vasseur, Renault
Monisha Kaltenborn, Sauber
Dave Ryan, Manor

V tajném hlasování vybral každý z nich deset jezdců a rozdělil jim stejné množství bodů, jaké se uděluje v závodech. Nejlepšímu jezdci udělil každý z nich 25 bodů, druhému nejlepšímu 18 atd. Zveřejněny byly pouze jména jezdců, kteří se po sečtení všech bodů dostali do první desítky.

Nica Rosberga výsledek hlasování určitě nepotěší. Podle nejvlivnějších lidí v padoku je nejlepším jezdcem stále Lewis Hamilton. Trojnásobný mistr světa vyhrál 10 závodů, o jeden více než Rosberg, ale k zisku čtvrtého titulu mu v konečné tabulce šampionátu chybí 5 bodů. Od šéfů týmů dostal 234 bodů, přitom teoretické maximum je 275.

A co víc, nad Rosberga se dostal i nový poklad Red Bullu, Max Verstappen. Kdoví, kolik ze šéfů týmů by dokázalo ukočírovat tuto dvojici pod svou střechou. Novému mistru světa tak patří až třetí místo. Čtvrté má Daniel Ricciardo, třetí muž šampionátu, tedy nejlepší z jezdců nejezdících v dominantním voze Mercedesu. Sebastian Vettel sám přiznává, že neměl nejlepší sezónu a šéfové týmů s ním souhlasí. Ve srovnání s loňskou tabulkou klesl o tři místa. Uznání si opět zasloužil Fernando Alonso a Kimi Räikkönen je na tom podstatně lépe, než loni.

Mezi nejlepšími nechybí Sergio Pérez, který zaujal hlavně pódiovými umístěními. I díky těmto bodům Force India porazila Williams a Péreze si už šéfové týmů váží více než Bottase. Vloni to bylo naopak. Mezi nejlepších 10 se poprvé dostal Sainz. Mezi nejuznávanější jezdce se nedostali odcházející Jenson Button a Felipe Massa, stabilně dobrý Nico Hülkenberg ani Romain Grosjean, hvězda začátku sezóny.

1. Lewis Hamilton - 234 bodů

2. Max Verstappen - 183

3. Nico Rosberg - 176

4. Daniel Ricciardo - 133

5. Sebastian Vettel - 90

6. Fernando Alonso - 67

7. Kimi Räikkönen - 61

8. Sergio Pérez - 52

9. Valtteri Bottas - 26

10. Carlos Sainz - 25